2023 Değerlendirme Raporu Açıklandı

AVİTA 2023 İLK YARI YIL DEĞERLENDİRME RAPORU SONUÇLARI AÇIKLANDI: PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ARTIŞ GÖSTERDİ

AVİTA 2023 İLK YARI YIL DEĞERLENDİRME RAPORU SONUÇLARI AÇIKLANDI: PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ARTIŞ GÖSTERDİ

Sektörün lider markası AVİTA'nın geliştirdiği Çalışan Destek Programı, iş yerinde verimliliği ve kârlılığı artırmak amacıyla 2023 yılında da İnsan Kaynakları yöneticilerine ve kurumlara destek olmaya devam ediyor. AVİTA'nın hizmet verdiği 2 milyonu aşan kullanıcısından derlediği araştırma raporunda ilginç detaylar yer alıyor.

Çalışanlar ve Aile Bireyleri En Çok Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Alıyorlar

Yapılan araştırmalara göre hastalık dışında belirsizlik, stres, günlük ve gündemde yaşanan olaylar psikolojileri olumsuz yönde etkiliyor. Salgın ve ekonomik problemlerin toplumun ruh halini etkilemesiyle birlikte Türkiye'de "mutlu" olduğunu belirtenlerin oranı son beş yılda düşüş gösteriyor. TÜİK'in yapmış olduğu araştırmaya göre mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2018 yılında %53 iken 2022 yılında %49'a geriledi.
Türkiye'nin önde gelen birçok markasına danışmanlık hizmeti veren AVİTA'nın Çalışan Destek Programı üzerine yapmış olduğu araştırma mutluluk tablosu rakamlarını doğruluyor. 2023 İlk Yarı Yıl Değerlendirme Raporu'na göre en çok tercih edilen hizmet %45 ile Psikolojik Danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise gündemin önemli konulardan birisi olan %26 ile Mevzuat Danışmanlığı olarak göze çarpıyor. Bu yılın ilk altı ayında en çok tercih edilen hizmetlerden biri de Tıbbi Bilgi Danışmanlığı oldu. Tıbbi konularda desteğe ihtiyaç duyanların oranı %8 olurken, arayanlar en çok çocuk hastalıkları konusunda destek aldılar. Çalışanlar bunun dışında Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı (%6), Mali Bilgi (%6), Veteriner Danışmanlığı (%2), Genel Bilgi (%6), Bel, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi (%1), alanlarında destek aldı. 2023'ün ilk yarısında çeşitli konularda danışmanlık hizmeti alanların başında %61 ile kadınlar geliyor. Erkeklerde ise bu oran %39 olarak raporda yer aldı. Erkek çalışanlar en çok Mevzuat Danışmanlığı hizmeti alırken ve kadın çalışanlar en çok Psikolojik Danışmanlık alanında hizmet almak için uzmanlara ulaştılar.
Psikolojik Danışmanlık hizmetini alanların %82'si kendileri ile ilgili destek alırken %16'sı eşleri ve aile bireyleri, %2'si de çocukları ile ilgili konularda uzmanlara ulaştı. En fazla çağrı alınan psikolojik konuların başında %13 ile kaygı belirtileri oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre çalışanların %6'sı Depresif Belirtiler, %5'i çocukluk gelişimi, %4'ü ilişki sorunları, diğer bir %4'ü travmatik olaylar ve travma sonrası stres belirtileri, %3'lük sorunlar içerisinde evlilik sorunları, duygu yönetimi ve ergenlik dönemi üzerine danışmanlık almak için başvurdular.
AVİTA İş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk yaptığı açıklamada; "Çalışanlar ve aile bireyleri; iş-yaşam dengesi, iş yerindeki ilişkiler, işten ve iş yerinden kaynaklanan kişisel sorunlar, yıldırma ve şiddet, evlilik, aile ve ilişki güçlükleri, alkol/madde kullanımı, travmatik olayların çözülmesi için psikolojik danışmanlardan destek istiyor. AVİTA olarak hizmet verdiğimiz firmaların çalışanlarının, 7 gün 24 saat olmak üzere Psikolojik Danışmanlık, Mevzuat Danışmanlığı, Tıbbi Bilgi, Mali Bilgi, Yenidoğan Bakımı, Sağlıklı Beslenme, Bitki Bakım Danışmanlığı, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi, Veteriner Danışmanlığı, TeknoDestek ve Genel Bilgi alanlarında yanlarındayız. Gerekli durumlarda danışanlarımıza yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmetleri de sağlıyoruz." dedi.

Ev Sahibi - Kiracı İlişkileri Ön Plana Çıktı

Son dönemlerde artan ev kiraları, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları ve komşuluk hukuku gibi konular gündemi meşgul ediyor. AVİTA Çalışan Destek Programı 2023 İlk Yarı Değerlendirme Raporu'nda çalışanların ve aile bireylerinin en çok danışmanlık hizmeti aldığı konulardan bir tanesi Mevzuat Danışmanlığı. Raporun sonuçlarına göre Mevzuat Danışmanlığı alanların oranı %26 oldu. Çalışanlar, ev sahibi-kiracı sorunları dışında kredi kartı sorunları, tüketici hakları, boşanma ve sonrasındaki haklar ve sorumluluklar ve borçlar/alacaklarla ilgili yaşanan sorun ve haklar gibi konularda Mevzuat Danışmanlığı hizmeti aldılar.

Çalışanlar en fazla hangi konularda destek aldı?

2023 H1'de çalışanlar ve aile bireyleri en çok;

  • Psikolojik Danışmanlık (%45)
  • Mevzuat Danışmanlığı (%26)
  • Tıbbi Bilgi (%8)

alanlarında destek aldı.


HER 2 ÇALIŞANDAN BİRİ PSİKOLOJİK DESTEK İSTİYOR

HER 2 ÇALIŞANDAN BİRİ PSİKOLOJİK DESTEK İSTİYOR

Her 2 çalışandan biri psikolojik destek istiyor MURAT KÜÇÜK Türkiye'de 900'den fazla şirketin personel ve yakınlarına, 11 farklı konuda hizmet veren AVİTA'nın İş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk, çalışanların psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Öztürk gelen her iki talepten birinin psikolojik destek içerikli olduğu belirtti. Türkiye'de son zamanlarda bilinirliğini artıran çalışan destek programı sektörü, dünyanın birçok ülkesinde, özellikle de ABD'de iş hayatının vazgeçilmez unsurlarından biri olarak kabul ediliyor. Sektörün Türkiye'deki öncülerinden AVİTA 2006'dan beri çalışan destek programı hizmetleri başlığı altında, 11 farklı konuda çalıştığı firmaların personellerine destek sunuyor. Onlarca sektörden 900'den fazla firma ile çalıştıklarını söyleyen Banu Mercan Öztürk, "Çalışanlar ve ailelerini de dahil ettiğimizde 2 milyonu aşkın insan, AVİTA'dan hizmet alabiliyor" dedi. İlk zamanlar 5 branşta hizmet verdiklerini aktaran Öztürk, zaman içerisinde gelen talepler ve COVİD-19 kısıtlamaları nedeni ile bu sayıyı 11'e yükselttiklerini aktardı. Öztürk, müşterilerine çalışan destek programı kapsamında sundukları hizmetleri şu şekilde sıraladı: Psikolojik Danışmanlık, mevzuat danışmanlığı, mali bilgi danışmanlığı, tıbbi bilgi danışmanlığı, bel, boyun, sırt ağrıları ve ofis ergonomisi, yenidoğan bakım bilgisi, sağlıklı beslenme danışmanlığı, sosyal yaşam ve genel bilgi, teknolojik danışmanlık, veteriner danışmanlığı, ev ve bahçe bitki danışmanlığı.

"Şirketler artık bütünsel sağlığa önem veriyor"

Bugünlerde 11 hizmet arasından en fazla psikolojik danışmanlığın talep gördüğünü dile getiren Öztürk, "Türkiye'de maalesef çalışanların belirli bir kısmının psikolojisi iyi değil, birçok insanın desteğe ihtiyacı var. Gelen taleplerin %46'sının psikolojik destek olması da bunu doğruluyor" sözleri ile konuya dikkat çekti. Psikolojik desteğin hassas bir iş olduğunu belirten Öztürk "Bu süreç dışardan ve gizlilik içerisinde yürütüldüğünde, hem kişisel itibar hem de sağlık bakımından daha doğru ilerliyor" dedi. Günümüzde fiziksel sağlık kadar zihinsel sağlığın da önemli olduğunu hatırlatan Öztürk "Şirketler artık bütünsel sağlığa önem veriyor.” Bu nedenle personellerine özel sağlık sigortasının yanı sıra çalışan destek programı da sunuyor. Böylece çalışanların şirkete olan bağlılığı, iş verimliliği ve performans artıyor. Bu hamleyi bir yatırım olarak görmek gerekiyor" şeklinde konuştu. Öztürk şirketlerin tüm bu talepleri karşılayacak sayıda uzmanı bünyesinde barındırmasının da zor olduğuna dikkat çekti.


ÇALIŞANLAR İLK 6 AYDA EN ÇOK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ ALDI

ÇALIŞANLAR İLK 6 AYDA EN ÇOK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ ALDI

Çalışanlar ilk 6 ayda en çok psikolojik danışmanlık hizmeti aldı HABER AVİTA'nın hizmet verdiği 2 milyondan fazla kullanıcısından edindiği bilgilere göre, 2023 yılının ilk yarısında çalışanlar ve aile bireyleri en çok psikolojik danışmanlık hizmeti aldı. İş yerinde verimliliği ve kârlılığı artırmak amacıyla Geliştirdiği Çalışan Destek Programı ile İnsan Kaynakları yöneticilerine ve kurumlara destek olmaya devam eden AVITA, 2023 yılının ilk yarısına ait değerlendirme raporu sonuçlarını açıkladı. Buna göre çalışanların en çok tercih ettiği hizmet, yüzde 45 ile psikolojik danışmanlık oldu. İkinci sırada yüzde 26 ile mevzuat danışmanlığı yer alırken yılın ilk 6 ayında en çok tercih edilen hizmetlerden bir diğerinin de tıbbi bilgi danışmanlığı olduğu kaydedildi. Tıbbı konularda desteğe ihtiyaç duyanların oranının yüzde 8 olduğu belirtilen raporda, arayanların en çok çocuk hastalıkları konusunda destek aldıkları bildirildi. Çalışanlar bunun dışında sağlıklı beslenme danışmanlığı (yüzde 6), mali bilgi (yüzde 6), veteriner danışmanlığı (yüzde 2), genel bilgi (yüzde 6), bel, boyun, sırt ağrıları ve ofis ergonomisi (yüzde 1) alanlarında destek aldı.

Erkeklerden çok kadınlar danışmanlık hizmeti aldı.

Araştırmaya verilerine göre, 2023 un ilk yarısında kadınların yüzde 61'i, erkeklerin ise yüzde 39'u çeşitli AVİTA iş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk konularda danışmanlık hizmeti aldı. Erkek çalışanlar en çok mevzuat danışmanlığı hizmeti alırken ve kadın çalışanlar en çok psikolojik danışmanlık alanında hizmet almak için uzmanlara ulaştı. Psikolojik Danışmanlık hizmetini alanların yüzde 82'si kendileri ile ilgili destek alırken yüzde 16'sı eşleri ve aile bireyleri, yüzde 2'sı de çocukları ile ilgili konularda uzmanlara ulaştı. En fazla destek alınan psikolojik konuların başında yüzde 13 ile kaygı belirtileri yer alırken çalışanların yüzde 6'sı depresif belirtiler, yüzde 5'i çocukluk gelişimi, yüzde 4u ilişki sorunları, diğer bir yüzde 4ü travmatik olaylar ve travma sonrası stres belirtileri, yüzde 3'lük sorunlar içerisinde evlilik sorunları, duygu yönetimi ve ergenlik dönemi üzerine danışmanlık almak için başvurdular.

Çalışanların 7/24 yanındayız

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AVİTA iş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk, çalışanlar ve aile bireylerinin iş-yaşam dengesi, iş yerindeki ilişkiler, işten ve iş yerinden kaynaklanan kişisel sorunlar, yıldırma ve şiddet, evlilik, aile ve ilişki güçlükleri, alkol/madde kullanımı, travmatik olayların çözülmesi için psikolojik danışmanlardan destek istediğini söyledi. Mercan, "AVİTA olarak hizmet verdiğimiz firmaların çalışanlarının, 7 gün 24 saat olmak üzere psikolojik danışmanlık, mevzuat danışmanlığı, tıbbi bilgi, mali bilgi, yeni doğan bakımı, sağlıklı beslenme, bitki bakım danışmanlığı, boyun, sırt ağrıları ve ofis ergonomisi, veteriner danışmanlığı, tekno destek ve genel bilgi alanlarında yanlarındayız. Gerekli durumlarda danışanlarımıza yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmetleri de sağlıyoruz" dedi.


İŞE 'ALGILAMA HATIRASI'YLA BAŞLANMALI...

İŞE 'ALGILAMA HATIRASI'YLA BAŞLANMALI...

Pandemiden sonra, kurumlarda çalışanlarla 'ilişki' ve 'iletişim' yönetimi konusunda nasıl bir tavır alınacağını anlamak için ergen yaşta çocukları bulunan ailelere danışmakta çok büyük yarar olacaktır... Özellikle de iş yaşamına ilk kez pandemi sonrası dönemde başlayanlar söz konusuysa...

Sosyal şımarıklık ile bireysel şımarıklık arasındaki farkı hiç bu kadar belirgin deneyimlememiştik. 'Yeni nesil' beyaz yakalıların eğitimleri konusunda hiçbir sıkıntıları yok... Hepsi maşallah iyi okullarda okumuş çocuklar... Yani bireysel şımarıklıkları yok denecek kadar az...

Ancak, sosyal zekâ, empati, fikri üretim; işi, ekip arkadaşlarını, üretim süreçlerini sahiplenme ve temsil etme, kendini tanıma ve toplumsal sorumluluk ekseninde geliştirme gibi hasletlerden bir hayli yoksunlar... Açıkçası bazen, zamanında büyük bir travmaya maruz kalmış ya da kabuğundan ilk kez çıkmanın gerginliğiyle tüm bağlarını reddeden bir ergen gibi "Ben, ben, beni görün. Siz hiç yokmuşsunuz gibi yalnızca beni görün" diye bağırıyorlar gibi hissettiriyorlar...

Sistem, bu duruma ayak uydurabilmek için çırpmıyor. Geleneksel çalışma yöntemleri ve kariyer planları çerçevesinde 'nitelikli eleman' bulma konusunda bir hayli zorluk çeken iş dünyası, yok 'çalışan markası', yok 'işveren markası', olmadı 'çalışan deneyimi' diye çırpınıp duruyor.

Tabii bir de kontrol edilemeyen, öngörülemeyen, maruz kalman ve haklı olarak strese neden olan 'dış faktörler' var... Karşılaştığımız iki araştırma bu konuda hayli sonuçlar ortaya koyuyor...

Hastalık dışında belirsizlik, stres, günlük ve gündemde yaşanan olayların insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koyan araştırmalara göre; pandemi ve ekonomik problemlerin toplumun ruh hâlini etkilemesiyle birlikte Türkiye'de "mutlu" olduğunu belirtenlerin oranı son 5 yılda düşüş göstermiş. TÜİK'in araştırmasına göre mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2018 yılında yüzde 53 iken, 2022 yılında yüzde 49 a gerilemiş. Aslında az bile gerilemiş...

Yöneticilere ve şirketlerin İK departmanlarına hizmet ve uygulamalar sunan AVİTA'nın 2 milyonu aşkın kullanıcısından derlediği verilerle hazırladığı "2023 İlk Yarı Yıl Değerlendirme Raporu"na göre; çalışanların neredeyse yarısı (yüzde 45) en çok Psikolojik Danışmanlık hizmetini tercih etmişler. Tercih ettikleri ikinci alan (yüzde 26) ise "Mevzuat Danışmanlığı" olmuş. Onu, "Tıbbi Bilgi Danışmanlık" (yüzde 8) izlemiş.

Çalışanların destek aldığı diğer alanlarsa Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı (%6), Mali Bilgi (%6), Veteriner Danışmanlığı (%2), Genel Bilgi (%6), Bel, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi (%1) olarak sıralanmış. Veteriner danışmanlığının bel, boyun ve sırt ağrılarından daha çok rağbet görmesi de bizce hayli enteresan.

2023'ün ilk yarısında danışmanlık hizmeti alanların yüzde 61'i kadın, yüzde 39'u ise erkekmiş. Erkek çalışanlar en çok Mevzuat Danışmanlığı hizmeti, kadın çalışanlar ise en çok Psikolojik Danışmanlık alanında hizmet almak için uzmanlara ulaşmışlar. Kadınların sosyal ve psikolojik sağlıklarına daha fazla önem vermeleri hiç de şaşırtıcı değil. Toplumsal zeminde sergilenen davranışlar, bize bu konuda kimin daha 'gelişmiş' olduğunu anlatıyor zaten.

Psikolojik Danışmanlık hizmetini alanların yüzde 82'si kendileri ile ilgili destek alırken yüzde 16'sı eşleri ve aile bireyleri, yüzde 2'si de çocukları ile ilgili konularda uzmanlara ulaşmış. En fazla çağrı alman psikolojik konuların başında ise yüzde 13 ile 'kaygı' belirtileri gelmiş.

Gelelim ikinci araştırmaya... Kendisini 'yeni nesil çalışan esenliği platformu' olarak tanımlayan Wellbees, 2023 yılının ilk altı ayının 'esenlik' haritasını çıkarmış. Buna göre; yıla "Gelişim, güçlü beden-zihin bağlantısı ve istenmeyen alışkanlıklara veda" gibi konulara odaklanarak yüksek bir motivasyonla başlayan çalışanların ruh hâli, Türkiye'yi derinden sarsan deprem felaketiyle birlikte hızla değişmiş. Ocak ayında 5 üzerinden 4,22 olan 'çalışan modu', yaşanan gelişmelerle büyük oranda düşüş göstermiş; yazın gelişiyle birlikte yükselmesine rağmen, ancak 4,19 seviyesine ulaşabilmiş. Çalışanların ilk ay ilgilendiği konuların yerini "Zor zamanlarda birliktelik, duygusal destek, korku, travma ve stres" egzersizleri almış.

Çalışanların depremle birlikte uyku durumunu en çok etkileyen diğer bir konu ise seçim gündemiymiş. Bu süreçte, en çok kadınların ve 30 yaş altı çalışanların uyku düzeni değişmiş. Öyle ki 30 yaş altı çalışanların uyku kalitesi seçim günlerinde ortalama yüzde 16 düşmüş. Bu süreçte uyku kalitesi en az etkilenen grubun ise 45 yaş ve üzeri çalışanlar olduğu belirlenmiş. Yılın ilk yarısında çalışanların duygu durumunun değiştiği diğer dönemler ise Ramazan ve yaz aylarıymış. Buna göre Ramazan ayının etkisiyle Nisan'da beslenme, kilo kontrolü, yürüyüş ve uykusuzluk ön plana çıkmış, hareketlilik azalmış.

Peter Drucker "Ölçmüyorsan yönetemezsin" demiş. Hadi 'ergen yetişkinlerimizin' durumunu ölçemiyoruz; ancak, çalışanlarımızla ilgili 'moda' diye abuk sabuk, bizim de anlamadığımız yöntemlere başvurmadan önce ciddi bir 'algılama haritası' çıkarmak ve buna göre 'kurumsal varoluş'umuz doğrultusunda geliştirdiğimiz 'kültür ve değerlerin' onlar tarafından nasıl/ne kadar içselleştirildiğini izlememiz çok mu zor?


ÇALIŞANLARIN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK TALEBİ ARTIYOR

ÇALIŞANLARIN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK TALEBİ ARTIYOR

Çalışanların psikolojik danışmanlık talebi artıyor

Avita, 2023 ilk yarı yıl değerlendirme raporu sonuçları açıklandı. Buna göre çalışanların en çok tercih ettiği hizmet, yüzde 45'le psikolojik danışmanlık oldu. AVİTA İş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk'ün verdiği bilgiye göre psikolojik danışmanlık hizmetini alanların yüzde 82'si, kendileriyle ilgili konularda uzmanlara ulaştı. En fazla çağrı alınan psikolojik konuların başında yüzde 13'le kaygı belirtileri geldi.


PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ARTIŞ GÖSTERDİ

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ARTIŞ GÖSTERDİ

Yapılan araştırmalara göre hastalık dışında belirsizlik, stres, günlük ve gündemde yaşanan olaylar psikolojileri olumsuz yönde etkiliyor. Salgın ve ekonomik problemlerin toplumun ruh halini etkilemesiyle birlikte Türkiye'de "mutlu" olduğunu belirtenlerin oranı son beş yılda düşüş gösteriyor. TÜİK'in yapmış olduğu araştırmaya göre mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2018 yılında %53 iken 2022 yılında %49'a geriledi.

Türkiye'nin önde gelen birçok markasına danışmanlık hizmeti veren AVİTA'nın Çalışan Destek Programı üzerine yapmış olduğu araştırma mutluluk tablosu rakamlarını doğruluyor. 2023 İlk Yarı Yıl Değerlendirme Raporu'na göre en çok tercih edilen hizmet %45 ile Psikolojik Danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise gündemin önemli konulardan birisi olan %26 ile Mevzuat Danışmanlığı olarak göze çarpıyor. Bu yılın ilk altı ayında en çok tercih edilen hizmetlerden biri de Tıbbi Bilgi Danışmanlığı oldu. Tıbbi konularda desteğe ihtiyaç duyanların oranı %8 olurken, arayanlar en çok çocuk hastalıkları konusunda destek aldılar. Çalışanlar bunun dışında Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı (%6), Mali Bilgi (%6), Veteriner Danışmanlığı (%2), Genel Bilgi (%6), Bel, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi (%1), alanlarında destek aldı. 2023'ün ilk yansında çeşitli konularda danışmanlık hizmeti alanların başında %61 ile kadınlar geliyor. Erkeklerde ise bu oran %39 olarak raporda yer aldı. Erkek çalışanlar en çok Mevzuat Danışmanlığı hizmeti alırken ve kadın çalışanlar en çok Psikolojik Danışmanlık alanında hizmet almak için uzmanlara ulaştılar.
Psikolojik Danışmanlık hizmetini alanların %82'si kendileri ile ilgili destek alırken %16'sı eşleri ve aile bireyleri, %2'si de çocukları ile ilgili konularda uzmanlara ulaştı. En fazla çağrı alınan psikolojik konuların başında %13 ile kaygı belirtileri oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre çalışanların %6'sı Depresif Belirtiler, %5'i çocukluk gelişimi, %4'ü ilişki sorunları, diğer bir %4'ü travmatik olaylar ve travma sonrası stres belirtileri, %3'lük sorunlar içerisinde evlilik sorunları, duygu yönetimi ve ergenlik dönemi üzerine danışmanlık almak için başvurdular.
AVİTA İş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk yaptığı açıklamada; "Çalışanlar ve aile bireyleri; iş-yaşam dengesi, iş yerindeki ilişkiler, işten ve iş yerinden kaynaklanan kişisel sorunlar, yıldırma ve şiddet, evlilik, aile ve ilişki güçlükleri, alkol/madde kullanımı, travmatik olayların çözülmesi için psikolojik danışmanlardan destek istiyor. AVİTA olarak hizmet verdiğimiz firmaların çalışanlarının, 7 gün 24 saat olmak üzere Psikolojik Danışmanlık, Mevzuat Danışmanlığı, Tıbbi Bilgi, Mali Bilgi, Yenidoğan Bakımı, Sağlıklı Beslenme, Bitki Bakım Danışmanlığı, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi, Veteriner Danışmanlığı, Tekno Destek ve Genel Bilgi alanlarında yanlarındayız. Gerekli durumlarda danışanlarımıza yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmetleri de sağlıyoruz." dedi.
Son dönemlerde artan ev kiraları, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları ve komşuluk hukuku gibi konular gündemi meşgul ediyor. AVİTA Çalışan Destek Programı 2023 İlk Yarı Değerlendirme Raporu'nda çalışanların ve aile bireylerinin en çok danışmanlık hizmeti aldığı konulardan bir tanesi Mevzuat Danışmanlığı. Raporun sonuçlarına göre Mevzuat Danışmanlığı alanların oranı %26 oldu.Çalışanlar, ev sahibi-kiracı sorunları dışında kredi kartı sorunları, tüketici hakları, boşanma ve sonrasındaki haklar ve sorumluluklar ve borçlar/ alacaklarla ilgili yaşanan sorun ve haklar gibi konularda Mevzuat Danışmanlığı hizmeti aldılar. (YHM)

Çalışanlar en fazla hangi konularda destek aldı?

2023 H1'de çalışanlar ve aile bireyleri en çok;

  • Psikolojik Danışmanlık (%45)
  • Mevzuat Danışmanlığı (%26)
  • Tıbbi Bilgi (%8)

alanlarında destek aldı.


MİLLETİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

MİLLETİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

İş yerlerinde yapılan Çalışan Destek Programı araştırmasına göre, 2023 yılında psikolojik destek almak için başvuranların sayısında dikkat çekici artış oldu. Salgın ve ekonomik problemlerin toplumun ruh halini etkilemesiyle birlikte Türkiye'de "mutlu" olduğunu belirtenlerin oranı son beş yılda düşüş gösteriyor. TÜİK'in yapmış olduğu araştırmaya göre mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2018 yılında %53 iken 2022 yılında %49'a geriledi.


ÇALIŞANLAR EN ÇOK PSİKOLOJİK DESTEK ALIYOR

ÇALIŞANLAR EN ÇOK PSİKOLOJİK DESTEK ALIYOR

Sektörün lider markası AVİTA'nın geliştirdiği Çalışan Destek Programı, iş yerinde verimliliği ve kârlılığı artırmak amacıyla 2023 yılında da İnsan Kaynaklan yöneticilerine ve kurumlara destek olmaya devam ediyor. AVİTA'nın hizmet verdiği 2 milyonu aşan kullanıcısından derlediği araştırma raporunda ilginç detaylar yer alıyor.
Yapılan araştırmalara göre hastalık dışında belirsizlik, stres, günlük ve gündemde yaşanan olaylar psikolojileri olumsuz yönde etkiliyor. Salgın ve ekonomik problemlerin toplumun ruh halini etkilemesiyle birlikte Türkiye'de "mutlu" olduğunu belirtenlerin oranı son beş yılda düşüş gösteriyor. TÜİK'in yapmış olduğu araştırmaya göre mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2018 yılında %53 iken 2022 yılında %49'a geriledi.
Türkiye'nin önde gelen birçok markasına danışmanlık hizmeti veren AVİTA'nın Çalışan Destek Programı üzerine yapmış olduğu araştırma mutluluk tablosu rakamlarını doğruluyor. 2023 İlk Yan Yıl Değerlendirme Raporu'na göre en çok tercih edilen hizmet %45 ile Psikolojik Danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise gündemin önemli konulardan birisi olan %26 ile Mevzuat Danışmanlığı olarak göze çarpıyor. Bu yılın ilk altı ayında en çok tercih edilen hizmetlerden biri de Tıbbi Bilgi Danışmanlığı oldu. Tıbbi konularda desteğe ihtiyaç duyanların oranı %8 olurken, arayanlar en çok çocuk hastalıkları konusunda destek aldılar. Çalışanlar bunun dışında Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı (%6), Mali Bilgi (%6), Veteriner Danışmanlığı (%2), Genel Bilgi (%6), Bel, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi (%1), alanlarında destek aldı. 2023'ün ilk yansında çeşitli konularda danışmanlık hizmeti alanların başında %61 ile kadınlar geliyor. Erkeklerde ise bu oran %39 olarak raporda yer aldı. Erkek çalışanlar en çok Mevzuat Danışmanlığı hizmeti alırken ve kadın çalışanlar en çok Psikolojik Danışmanlık alanında hizmet almak için uzmanlara ulaştılar.
Psikolojik Danışmanlık hizmetini alanların %82'si kendileri ile ilgili destek alırken %16'sı eşleri ve aile bireyleri, %2'si de çocuklan ile ilgili konularda uzmanlara ulaştı. En fazla çağrı alınan psikolojik konuların başında %13 ile kaygı belirtileri oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre çalışanların %6'sı Depresif Belirtiler, %5'i çocukluk gelişimi, %4'ü ilişki sorunları, diğer bir %4'ü travmatik olaylar ve travma sonrası stres belirtileri, %3'lük sorunlar içerisinde evlilik sorunları, duygu yönetimi ve ergenlik dönemi üzerine danışmanlık almak için başvurdular.
AVİTA İş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk yaptığı açıklamada; "Çalışanlar ve aile bireyleri; iş-yaşam dengesi, iş yerindeki ilişkiler, işten ve iş yerinden kaynaklanan kişisel sorunlar, yıldırma ve şiddet, evlilik, aile ve ilişki güçlükleri, alkol/madde kullanımı, travmatik olayların çözülmesi için psikolojik danışmanlardan destek istiyor. AVİTA olarak hizmet verdiğimiz firmaların çalışanlarının, 7 gün 24 saat olmak üzere Psikolojik Danışmanlık, Mevzuat Danışmanlığı, Tıbbi Bilgi, Mali Bilgi, Yenidoğan Bakımı, Sağlıklı Beslenme, Bitki Bakım Danışmanlığı, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi, Veteriner Danışmanlığı, TeknoDestek ve Genel Bilgi alanlarında yanlarındayız. Gerekli durumlarda danışanlarımıza yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmetleri de sağlıyoruz." dedi.