Çalışanlar İzin Gününü Evlerinde Geçiriyor

ÇALIŞANLAR İZİN GÜNÜNÜ EVLERİNDE GEÇİRİYOR

Günümüz iş dünyasında çalışanların, iş ve özel yaşam dengelerini nasıl sağladıkları, onların hem ruhsal hem de fiziksel sağlıkları açısından büyük önem taşıyor. Hafta sonları, izin ve tatil dönemleri, çalışanların bu dengeyi koruyabilmeleri için kritik fırsatlar sunuyor. Peki, çalışanlar bu değerli zaman dilimlerini nasıl değerlendiriyor?

AVİTA Çalışan Destek Programı'nın ZENNA Danışmanlık iş birliğinde, Türkiye temsili 1.210 beyaz ve mavi yakalı çalışanın katılımıyla gerçekleştirdiği "Çalışma Hayatı Analizi ve İyi Oluş Gereksinimleri Araştırması"nın sonuçları yayınladı. Türkiye'deki çalışma hayatım ele alan araştırmanın sonuçlarında çalışanların tatil günlerinde aktiviteleriyle ilgili önemli detaylar yer alıyor.

■ Geneli ...

Çalışanlara hafta sonları, izin ve tatil dönemlerinde yapmaktan hoşlandıkları aktiviteler sorulduğunda, önemli bir kesimin genellikle evde uyuyarak veya uzanarak dinlenmeye (%49.5), televizyon izlemeye (%47.3) ve sosyal medyaya (%42.9) vakit ayırdıkları görülüyor. Çalışanlar, yoğun iş temposunun ardından mesai saatleri dışında iş ve özel yaşam dengesi kurmaya çalışıyor gibi görünüyor.

■ Beyaz yakalılar ?

Beyaz yakahlar tatil günlerini ağırlıklı olarak evde dinlenerek (%51), televizyon izleyerek (%48), aüe ve arkadaşlarıyla dışarda organizasyon yaparak (%46), sosyal medyada gezinerek (%45) ve evlerinin ihtiyaçlarım karşüamak için alışveriş yaparak (%42) geçiriyor. Bu kesimin tatil günlerinde en az vakit ayırdığı aktiviteler arasında sinema ve tiyatroya gitmek (%23), spor yapmak (%23), tarihi yerleri gezmek (%22), konsere ve futbol maçma gitmek (%20) yer alıyor.

■ Mavi yakalılar ?

Mavi yakalı çalışanların çoğu, cumartesi günlerini iş yerinde geçirdikleri için geriye kalan zamanda televizyon izlemek (%47), sosyal medyada gezinmek (%41), aüe ve arkadaşlarıyla dışarıda organizasyon yapmak (%40) gibi sosyal aktivelere vakit ayırıyorlar. Mavi yakalıların tatü günlerinde en az vakit ayırdığı aktiviteler arasında konsere ve futbol maçma gitmek (%19), video oyunları oynamak (%17), herhangi alanla ügüi bir kursa gitmek (%17), tiyatroya gitmek (%15) ve futbol dışındaki spor branşlarının karşüaşmalannı izlemeye gitmek (% 11) rapordaki verilerde öne çıkıyor