Blog

Affetmek ve Affetme Psikolojisi

Yaşam 2 dk.

Affetmek ve Affetme Psikolojisi

Affetmek, çok derin ve içinde birçok duyguyu barındıran bir kelimedir. Affederek, kendi iç dünyanız hakkında yeni şeyler öğrenebilir ve omzunuzda taşıdığınız yüklerden kurtulabilirsiniz. Affetmek ve affetme psikolojisi nedir? Affetmenin bileşenleri nelerdir? Neden affederiz ya da affedemeyiz? Haksızlık yapan biri neden ve nasıl affedilir? Bu soruların cevapları ve daha fazlası için makalemize göz atabilirsiniz.

Affetmek Nedir?

İnsanların hayatımızı, bizim yaşadığımız gibi gördüğünü varsayıyoruz. Ancak bu dünyadaki insan sayısı kadar farklı algı vardır. Yani her insan farklı algılar barındırır. Diğer insanların algılarını anlamamak; iletişimsizlik, öfke, düşmanlık ve duygusal kopukluk üzerine inşa edilmiş boşluklar ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte affedici olmak ve bağışlamayı benimsemek, bu boşlukları kapatmak için en ideal yol olabilir.

Affetmek; içimizde taşıdığımız öfkenin ve kızgınlığın artık eskisi kadar ağırlığının kalmadığını fark etmektir. Bir şeyi iyi ya da kötü olarak görmek yerine her şeyi olduğu gibi, tam bir kabulle görmeye başlamaktır. Bu anlamda affetmek, aslında insanın kendi kendine yaptığı bir iyiliktir. İnsanın ruhundaki yükleri boşaltması; belki de bir anlamda bu yükü affettiği kişiye yüklemesidir.

İhanet, yanlış anlaşılma, iletişimsizlik ve öfke, ilgili kişiyi affetmemizi engelleyebileceği gibi, bu duygular affetmek söz konusu olduğunda da ortaya çıkabilir. Bir kişi hakkında şok yaşamamız ve öfkelenmemiz affetmenin bir önceki aşamasıdır. 

Bağışlama aşamasına geçmeden önce incinen ve hor görülen duygularımızı ele almamız gerekir. Bu süreç saygı duyulması gereken ve belki de biz farkına bile varmadan gerçekleşebilecek bir süreçtir. Bazı insanlar bir çırpıda affedebilirken; bazıları bağışlamak için zamana ihtiyaç duyar.

Bunun yanında affetmek, yaşananlar konusunda ne olabileceğini ya da olması gerektiğini sorgulamak yerine yaşananları olduğu gibi kabul etmektir. Geçmişte takılıp kalmak yerine ana odaklanmayı ve hatta geleceğe bir adım atmayı kim istemez?

Affetmenin Bileşenleri Nelerdir?

Affetmenin farklı tanımları vardır; ancak bu tanımlar üç ortak bileşende bir araya gelir;

  • Haksızlık yapan kişi ya da haksızlığa uğradığımız olay hakkında daha dengeli ve mantıklı bir düşünce içine girmek.
  • Haksızlık yapan kişiye karşı olumsuz duyguları azaltmak ve potansiyel olarak merhamet duygularını öne çıkarmak.
  • Haksızlık yapan kişi ya da suçluyu daha fazla cezalandırma hakkından vazgeçmek.

Hem bilimsel araştırmalar hem deneyimler hem de saha anketlerine göre insanların affetme duygusunda karşılaştıkları en büyük bir engel; "zayıf olarak görülme” ve “suçlunun yaptıklarının mazur görüleceği düşüncesi” olarak görülüyor. Ancak, affetmenin tanımları ve bileşenleri değerlendirildiğinde birçok yönden affetmek, zayıf olmaktan öte aslında daha fazla güç gerektiriyor.

Öfkeli olmak ve acı hissetmek çoğu zaman kolaydır. Öfke durumu, duygularımıza uyum sağlayabilir ve buna alışabiliriz. Bu yüzden affetmek çok daha fazla çaba gerektirir. Dolayısıyla affetmenin aslında zayıflık olduğu iddiası doğru değildir. Tam aksine affetmek güç verir; güçlülük durumudur ve güçlü bir algı yaratır!

Affetmemenin Yararları ve Zararları

Hayattaki yanlış tercihlerin bir bedeli vardır. Buradan hareketle; öfkeli, kırgın ve intikamcı olarak yaşamanın da bir bedeli olacaktır. Tüm bu duyguların fiziksel ve duygusal sağlık üzerinde bir ağırlığı ve olumsuz etkileri vardır. Taşınan bu duyguların ağırlığı gün geçtikçe artacak ve insan ilişkileri üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.

Araştırmalara göre, affetmeyi başarabilen kişiler, fiziksel ve ruhsal sağlık anlamında kendilerini daha iyi hissederler. Affeden insanın depresyon, anksiyete ve öfke düzeyleri azalma eğilimindedir. İhanete uğramış çiftlerde bile affetmek, ilişkilerde mutluluk ve daha güçlü bir ebeveynlik bağı doğurabilmektedir. Ayrıca, çocukların ebeveynlerle ilişkilerinde ve algılarında da affetmenin olumlu etkileri gözlenmektedir.

Fizyolojik olarak bağışlamak, beyaz kan hücresi sayısı ve hematokrit seviyeleri ile ilişkilendirilir. Beyaz kan hücreleri, insan vücudunda hastalıklarla ve enfeksiyonlarla mücadelenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu sonuçlarla birlikte affetmek, affedilen için değil affeden için önemlidir. Zihnin ve bedenin “bir gün intikam almak” üzere programlanması; o kişiye karşı sürekli dolu ve kızgın olmak kişinin kendisine zarar verir. Bu sebeple affetmek, fiziksel ve psikolojik sağlık için stratejik bir önemdedir.

Avita Online Psikolog ile Affetmenin Yollarını Keşfedin!

Affetmek, her durumda kişinin yaşam kalitesini yükselten; geçmişteki kötü tecrübeleri unutmaya destek olan ve kişiye güç veren bir durumdur. Peki, nereden başlamalısınız? Affetmenin faydaları nelerdir? Affetmezseniz nelerle karşılaşırsınız? Tüm bu sorunların cevapları Avita Online Psikolog’ta!

Avita Online Psikolog Yayında!