Blog

Bel, Boyun ve Sırt Ağrılarınızı Azaltacak Ev ve Ofis Egzersizleri

Sağlık 2 dk.

Bel, Boyun ve Sırt Ağrılarınızı Azaltacak Ev ve Ofis Egzersizleri

Uzun süre masabaşında çalışmanın sonuçları arasında süreklileşen bel, boyun ve sırt ağrılarından bahsetmek oldukça doğaldır. Zaman içerisinde insanların yaptıkları işlerin değişmesi sonucunda çalışmaya bağlı sağlık sorunlarında da değişim meydana geliyor. Ofis ortamında ya da masabaşında uzun süre çalışmanın bir sonucu olarak fiziksel ağrılar ortaya çıkıyor. Pek çok insan için masabaşı çalışmak oldukça konforlu ve rahat gözükse de uzun saatler boyunca oturmak, bilgisayar ekranına bakmak ve sürekli tekrarlayan hareketler yapmak kişilerin omurga sağlığına ciddi zararlar veriyor. Bu zararları azaltmak için bel, boyun ve sırt ağrılarını hafifletmeye ve hatta engellemeye yönelik egzersizler yaparak daha konforlu bir yaşama sahip olabilirsiniz. Bu yazımızda özellikle masabaşı çalışanlarına yardımcı olacak egzersiz önerilerinin yanı sıra daha konforlu bir çalışma yaşamı için yol gösterici olan Avita Çalışan Destek Programı ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Kolayca Yapabileceğiniz Ev ve Ofis Egzersizleri

  • Esneme hareketleri ağrıların yoğunlaştığı bölgedeki kasların gevşemesini sağlar. Gergin bir vücudun ani hareketler yapması sakatlanmalara yol açabileceği için bel, boyun ve sırt ağrıları egzersizleri için ilk adım esneme olmalıdır.
  • Boynu sağa ve sola doğru eğerek yapacağınız hareket boyun kaslarının rahatlamasına ve bölgedeki kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur. Boynunuzu her eğdiğinizde 10 saniyelik duraksamalar ile esnemenin rahatlatıcı etkisini arttırabilirsiniz.
  • Omuzları çalıştırmak özellikle sırt ağrılarının kontrol altına alınması için önemlidir. Otururken ya da ayakta omuzları dairesel olarak ileriye ve geriye döndürmek bölgenin rahatlamasını sağlar.
  • Oturarak yapabileceğiniz egzersizlerden bir tanesi oturma pozisyonunda tek elinizle belinize destek olurken diğer kolunuzu yukarı kaldırarak yana doğru uzanmanızdır. Sağ ve sola doğru bu hareketi belirli aralıklarla tekrarlamak sırt bölgesinin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Masabaşında çalışanların belirli sağlık sorunları yaşamamaları için düzenli aralıklarla ayağa kalkıp birkaç adım bile olsa yürümeleri çok önemlidir. Bu yürüyüşler esnasında kapı ya da duvar yardımıyla vücudunuzu esnetecek bir hareket yapabilirsiniz. Kolunuzu doksan derecelik açıyla kapı veya duvara dayadıktan sonra vücudunuzu sağa ve sola doğru yavaşça çevirerek esnetebilirsiniz.
  • Oturarak yapabileceğiniz bir diğer hareket ise sandalyenizde yan oturarak, sandalyenin sırt kısmından aldığınız destekle sağa ve sola doğru vücudunuzu esnetebileceğiniz sandalye rotasyonudur. Bu hareket sayesinde sırt, bel ve boyun bölgenizi rahatlatır ve daha esnek olmasını sağlayabilirsiniz.

Günlük Yaşamanıza Entegre Edebileceğiniz Egzersizler

Esneme hareketleri yapmak, çalışma ortamında kısa süreler ayırarak yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olur. Ancak bel, boyun ve sırt bölgesini rahatlatmanın yanı sıra vücudunuzu güçlendirmek ve olası sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için daha kapsamlı egzersizler yapılması gerekir. Yoga ve pilates egzersizleri, spor geçmişinize ve vücudunuzun spor alışkanlığına göre uygun seviyede başladığınızda yaşam kalitenizi arttırmanın yanı sıra ağrılarınıza da çare olur. Özellikle yoga hem zihnen hem de bedenen rahatlamayı mümkün kılması ve bunların yanı sıra başlangıç seviyesinde kolay bir şekilde yapılabilmesi sebebiyle öne çıkan bir egzersizdir. Bunların yanı sıra yürüyüş yapmak, düzenli bir spor programını takip etmek de bel, boyun ve sırt sağlığını korumak için yapılabilecekler arasındadır.

Destek Yanınızda

Evde veya ofiste fark etmeksizin çalışan herkesin günün belirli bir diliminde kendine ve bedenine vakit ayırması gerekliliğini unutmamak gerekiyor. Yapılan sporların ve hareketlerin de mutlaka bilinçli bir şekilde yapılması ve bu sayede olası sakatlıklara bağlı daha ciddi sorunların önüne geçilmesi de sürecin sağlıklı olması açısından oldukça önemli. Avita Çalışan Destek Programı kapsamında çalışanların günlük yaşamlarındaki konforu ve genel yaşam kalitesini arttıracak hizmetler arasında yer alan Bel, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi hizmeti pek çok alanda çalışanların daha sağlıklı olmasına olanak sağlıyor. Masabaşında, bilgisayar ekranı karşısında uzun süre zaman geçiren çalışanlarda meydana gelen bel, boyun ve sırt ağrılarının yanı sıra duruş bozukluklarının mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor. Bunun için kişilerin bel, boyun ve sırt ağrısı yaşama nedenlerin analiz edilmesi, evde veya ofiste yapılabilecek egzersizlerin profesyonel şekilde aktarılması, doğru çalışma ortamını elde etmeye yardımcı olacak temel ergonomi bilgilerinin paylaşılması büyük önem taşıyor.

İletişim Formu

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.