Blog

Cam Tavan Sendromuyla Baş Etmek

Cam Tavan Sendromuyla Baş Etmek

Bir durumun imkânsız olduğu düşüncesine inanırsak neler olur?  

Zihnimiz bu durumun gerçekten de imkânsız olduğunu bize kanıtlamak üzere çalışmaya başlar. Oysa ki yapabileceğimize ya da başarabileceğimize inandığımız noktada zihnimiz de çözümler bulmak üzere harekete geçer ve bize yardımcı olur. 

Cam Tavan Sendromu; potansiyelimizin önündeki görünmez engelleri temsil eden duygu ve düşüncelerimizin bütünüdür. 

Bilim insanları farklı yükseklikte zıplayan pireleri 30 cm. yüksekliğinde bir cam fanusa yerleştirirler. Metal zemin ısıtılmaya başlandığında pireler sıcaktan rahatsız olur. Kaçmayı deneseler de tavandaki cama çarptıkları için düşerler. Zemin sıcak olduğu için tekrar zıplarlar ve yeniden düşerler. Pireler kendilerini neyin engellediğini algılamakta güçlük çekerler. Bu döngüden kurtulamayan pireler 30 cm.’den fazla zıplayamamayı öğrenmişlerdir... 

Deneyin ikinci aşamasında cam fanus kaldırılır. Zemin yeniden ısıtılırken tüm pireler 30 cm. yükseklikte zıplar. Yukarıda herhangi bir engel yoktur ve pireler daha yükseğe zıplama olanağına sahiptirler. Fakat buna cesaret edemezler. Kafalarını cama vurarak ezberledikleri bu sınırlayıcı yaşam dersine sadık kalarak engeli zihinlerinde sabitlemişlerdir... 

Modern İş Hayatında Öğrenilmiş Çaresizlik 

Cam Tavan Sendromu ‘Öğrenilmiş Çaresizlik’ adıyla da bilinir. İş yerinde belli başlı sınırlandırmalar, koşullar ve zorlayıcı durumlar altında kalan çalışanlar çaresizliği benimseyebilir. Çalışanların başarılarına rağmen, iş dünyasında yüksek düzeylere ulaşmalarını engelleyen görünmez ve aşılamaz engelleri olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç etkisizlik, erteleme, kontrolsüzlük, yetersizlik ve başarısızlık beklentisi gibi evreleri de beraberinde getirir. 

Cam tavan sendromu, çalışanlarda motivasyon kaybına, iş tatmininin azalmasına, kurum bağlılığının zedelenmesine, kuruma karşı güvensizliğe, performansın düşmesine, devamsızlığın artmasına, yaratıcılığın ve esnek düşünce yapısının kaybolmasına dolayısıyla da kurumların verimliliğinin azalmasına, maliyetlerin artmasına sebep olur. 

Avita Çalışan Destek Programı kapsamında sunulan Avita Online Psikolog hizmeti ile çaresizliği benimsemiş kişiler en hızlı şekilde profesyonel desteğe ulaşabilir. Zaman ve mekandan bağımsız olarak özgür ve güven odaklı bir psikolojik destek ile kendisine olan inancını tazeleyen bireyler zihinlerindeki engelleri yıkarak daha başarılı bir iş yaşamına da kolaylıkla adım atabilmektedir.