Blog

Empati Yorgunu Musunuz?

Yaşam 3 dk.

Empati Yorgunu Musunuz?

2020’de başlayan pandemi pek çok insanın olduğundan daha yorgun, mutsuz ve umutsuz olmasına neden olabiliyor. Her insanın kendi sosyal çevresi ve hayatı ile ilgili yaşadığı sorunların üzerine eklenen küresel krizler artık anlayışlı olmayı, farklı bakış açılarına odaklanmayı imkânsız hale getirebiliyor. Yaşadığımız zorlu süreçler bizi empati yapmaktan uzaklaştırabiliyor. Bunun en temel nedeni de artık empati yapmaktan yorgun düşmek olarak ifade ediliyor. Temel olarak empati kişinin kendisini başkasının yerine koyması durumudur. Empati kapasitesi her insan için farklıdır. Empati başkasının bakış açısını anlamaktan çok daha fazlasıdır, aynı zamanda bir başkasının bakış açısı ile duygularını da deneyimlemek anlamına gelir.

Empatinin Bir Bedeli Var

Empati kurmak; insanlarla sağlıklı iletişim kurabilmek, onları anlayabilmek için çok önemli olsa da empatinin de bir bedelinin olduğunun unutulmaması gerekir. Sürekli olarak devam eden empati hali tükenmişlik sendromu ve merhamet ve/veya empati yorgunluğu gibi sonuçlara neden oluyor. Günümüzde insanların empatiden uzaklaşması ve daha bencil davranışlar sergilemesi de empati kurmayı başaran insanların yıpranmasında büyük bir etkiye sahip. Empati yorgunluğu bireysel olarak ortaya çıkabileceği gibi toplumsal olarak da oluşabiliyor. Dışarı çıktığınız zaman insanların daha az gülümsediğini, trafikte daha sabırsız olduğunu, kolay bir şekilde sinirlenebildiklerini gördüğünüz zaman temelde toplumsal empati yorgunluğunu hissettiğinizi bilmeniz gerek. Teknolojinin ilerlemesi, yaşam standartlarının daha yüksek olması, insan hayatını kolaylaştıran çözümlerin yaygınlaşması gibi artıların yanında küreselleşmenin bir getirisi olarak insanların dünya genelinde yaşanan krizlerden etkilenmesi, siyasi politikaların kapsamının artması gibi durumlar da yaşamı zorlaştırıyor. İnsan yaşamını kolaylaştıran hizmetlerin ve nesnelerin pek çoğunun günün sonunda kişisel zamana yansımaması da empati yorgunluğunun artmasında büyük bir etkiye sahip.

Fazla Empati Size Ne Hissettirir?

Empatinin başka bir insanın duygularına, düşüncelerine uyum sağlama yeteneği olduğundan bahsetmiştik. Bu yetenek günün sonunda yorgunluğa neden olabiliyor ve kişilerin daha merhametsiz olduklarının düşünülmesini sağlıyor. Oysa empati yeteneği her insanda eşit seviyede olmayabilir. Bu da insanların empati sebepli yorgunluk miktarlarının değişmesine neden olabilir. Çevresindeki herkesi anlamaya çalışan, duygularını hissetmeye, düşüncelerinin nedenlerini bulmaya çalışan bir insanın etrafında empati yeteneği güçlü kimsenin olmaması oldukça zordur. Bir noktadan sonra empati yeteneği yüksek kişiler kendilerini yalnız, anlaşılmaz ve yorgun hissederler. Her insan için empati kavramının farklı olması da hissedilen duyguların farklılaşmasına neden olur. Empatinin hissettirdiklerine bakarken empati kavramından ne aldığınızı bilmeniz gerekir. Bazı insanlar için empati diğer kişiler için endişelenmek anlamına gelir. Bazılarında ise bir başkasının çektiği acıya ortak olmak ve o acıyı hissetmektir. Bazen de sadece karşıdakinin davranışlarının nedenini anlayabilmektir empati. Bu nedenler fazla empatinin ne hissettireceği de kişinin empatiye bakış açısı ile doğrudan ilgilidir.

Kendinize Yük Olmayın

Empati yaparken kendinizi bir başka insanın yerine koyuyor olsanız da bunun size yük olmasına izin vermemeniz gerekir. Çünkü günün sonunda her insanın yürüdüğü yolun birbirinden tamamen farklı olduğunu unutmamak önemlidir. Empati yapmak sosyal ilişkilerinizi güçlendirmek, insanlara destek olmak ve onları daha iyi anlayabilmek açısından çok değerli olsa da bu durumun size zarar vermesine, sizi mutsuzluğa ve yorgunluğa sürüklemesine engel olmanız gerekir. Aksi takdirde anlayışlı bir insandan mutsuz ve depresif bir insana dönüşmeniz ve kendinize, size ait olmayan yükler yüklemeniz kaçınılmaz hale gelir. Empati kurarken kendinizi korumak mümkündür. Kendinizi bir başkasının yerine koyduğunuz zaman bunu sadece o insanı daha iyi anlayabilmek için yaptığınızı unutmamanız gerekir. Karşınızdakini anladığınızı hissettikten sonra kendi kabuğunuza geri dönmeli ve hayatınıza devam edebilmelisiniz. Eğer bunu yapamazsanız empati yorgunluğuna bağlı depresyon gibi ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Empati kuranların ve bunu yaparken kendilerini yoranların bir diğer özelliği de sahip olduklarından dolayı üzüntü duymalarıdır. Uzun yıllardır yalnız yaşayan bir insanla empati yaptığınız zaman sahip olduğunuz ilişkinin size kötü hissettirmesine izin vermemeniz gerekir. Siz sorunsuz bir ilişkiye sahip olduğunuz için empati yaptığınız kişinin arzu ve isteklerini sorgusuz sualsiz yerine getirmek zorunluluğuna hiçbir zaman sahip olamazsınız. Ancak fazla empati yapmak ve empatiyi yanlış anlamak bir noktada kişilerin sahip olduklarından ötürü üzüntü, utanç gibi duygular yaşamalarına ve karşılarındaki insanlara telafi için çok daha fazlasını vermek istemelerine yol açan mutsuz bir kısır döngünün anahtarıdır.

Empati yorgunluğuna bağlı yaşadığınız mutsuzluklar ve olumsuzluklar için değişimin kendinizden başlaması gerektiğini kabul etmeniz gerekiyor. Bu noktada uzun yıllardır yüksek seviyede empati yapan biriyseniz çevrenizin üzerinde oluşturduğu istemsiz baskıyla da mücadele etmeniz önemli. Tüm bunlar sizin için yorucu ve dayanılmaz bir hal aldıysa kendinizi değiştirmek ve dönüştürmek için profesyonel destek alabileceğinizi hiçbir zaman unutmamalısınız. Avita Online Psikolog Hizmeti konfor alanınızdan uzaklaşmamak için yaratılan tüm bahaneleri ortadan kaldıran sistemi ile size empati yorgunluğundan kurtulmanın yolunu gösterecek profesyoneller ile iletişime geçme şansı sunar.

Avita Online Psikolog Yayında!