Blog

Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı?

Yaşam 5 dk.

Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı?

Çalışan kişilerin evde bir hayvanın bakımını üstlenmesi bazen zor olabilir. Evde hayvan bakımı, aslında bir nevi çocuk bakımı gibi düşünülebilir. Çünkü aileleri çocuklarla nasıl ilgilenirse hayvanları ile de yeme-içme ve tuvalet ihtiyaçlarına yönelik bakımlarını yapmaları gerekir. Evdeki hayvanların da çocuklar gibi özel bir ilgiye ihtiyacı vardır. Ayrıca tuvalet ihtiyaçları ile özel olarak ilgilenilmesi gerekir. Düzenli olarak aşılarının yaptırılması, sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi, hatta kilo kontrolünün sağlanması bile evcil dostların bakımını üstlenen kişilerce yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerdir. Her şeyden önce can dostu olarak size eşlik eden evcil hayvanlarınız, yeri geldiğinde çocuk gibi ilgi isteyebilir. Onlarla oyun oynayıp hem kendiniz hem de onlar için kaliteli bir zaman yaratabilirsiniz. Neşenizi yerine getiren, zaman zaman yaramazlıkları ile sizi çileden çıkaran ama nihayetinde gözünüzün bebeği olan hayvanlarınızın konforu da son derece önemlidir. Bazen iş nedeniyle şehir dışına ya da yurt dışına çıkmanız gerekebilir. Bu durumda ise evcil hayvan bakımı konusunda deneyimli ya da evcil dostunuza sizin kadar iyi bakabilecek bir dosta ihtiyaç duyabilirsiniz. O halde evcil hayvan bakımı konusunda deneyimli bir arkadaşınız size yardımcı olabilir.

Evde Hayvan Bakımı Zor mu?

Evcil hayvan bakımı temel olarak düşünüldüğünde bir hayvanın ihtiyaç duyacağı en temel ihtiyaçları kapsar. Bunlar yemek yeme, su içme, tuvaletini yapma ve uyuma olarak sayılabilir. Her hayvan kendi doğasına uygun olarak bir barınma ve beslenme ihtiyacına sahiptir. Kediler ve köpekler, genel olarak evlerde benzer şekillerde bakılırlar. Yeme ve içme konusunda bakımları benzeyen kediler ve köpekler, temel olarak mama, su ve tuvalet ihtiyaçlarını giderdiklerinde bir günü rahatlıkla geçirebilirler. Kuşlar için de genel olarak kafeslerinde yem ve su bulunması durumunda günlük temel bakımlarının yapıldığı söylenebilir. Onların temizlikleri, tırnaklarının kesilmesi, tuvaletlerinin ve kafeslerinin temizlenmesi ayrıca ruh sağlıkları ve mutlu olmaları açısından önemlidir. Balıklar ise onları hayatta tutacak temizlikte ve ideal ısıda su içinde aşırı yemlenmeden her gün yaşamalarına yetecek kadar beslenmelidir. Bu durumda her hayvanın özel bir bakım ihtiyacı olduğunu da düşünebilirsiniz. Aslında bir rutine bağlandığında ve severek yapıldığında evcil hayvan bakımı o kadar da zor değildir. Hatta evinizde arkadaşınız ve çocuğunuz gibi gördüğünüz dostlarınızın bakımını üstlenmek, size kendinizi iyi bile hissettirecektir.

Evde Kedi Bakımı

Kediler, nevi şahsına münhasır kişilikleri ile her eve ayrı bir renk getirebilirler. Yalnızca onları kızdırmamalısınız ki patileri bir anda pençeye dönmesin! Evinizde koltuklarınızı ya da perdelerinizi tırnak törpüleyicisi olarak kullansalar da bazen kucağınıza çıkıp bir şirinlik yaparak kendilerini kolayca affettirebilirler. Çok oyuncu olabilirler. Çeşitli hareketleri ile neşenizi yerine getirmeyi bilirler. Bütün bu özellikleri ile kediler, evde hayvan bakımı içinde onlara bakmaktan keyif alacağınız ev hayvanlarından biridir. Yalnız yaşayan biri iseniz ve düzenli bir işiniz varsa kedinizin beslenme saatini iş saatlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Böylece onun her gün mamasını düzenli olarak yemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca tuvalet temizliği de kedilerin çok titiz olduğu bir konudur. Eğer tuvaletlerini günlük olarak temizlemezseniz bir süre sonra buna kızıp size evde küçük sürprizler hazırlayabilirler. Emin olun bu hoşunuza gidecek cinsten olmaz. O halde bir kedinin bakımını üstlendiğinizde bunu onların konfor alanını devam ettirecek bir şekilde sağlamalısınız. Tabi ki kedileri bir kez sahiplendiğinizde onları içinize sokacak kadar seveceğinize de şüphe yoktur. O halde çocuğunuz gibi olan dostlarınız için özel oyuncaklar, kedi yatakları, tırmalama tahtaları ve konforlu bir alan sağlamalısınız.

Evde Köpek Bakımı

Köpekler, kedilerden biraz daha farklı bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Köpek bakan kişiler bazen onları bahçelerinde özel bir alanda bazen de evlerinin içinde himaye ederler. Her iki durumda da mamaları, suları ve tuvalet ihtiyaçları günlük olarak takip edilmelidir. Köpekler, bu bakım ihtiyaçları dışında bir de onlara arkadaşlık etmenizi isterler. Aslında onlar size sadık bir dost olurlar. Evinizi bile korurlar. Çünkü onlara bir yuva verirseniz onlar o yuvayı kendi yuvaları olarak sahiplenirler ve korumayı da bir görev bilirler. Bu kadar naif ve düşünceli evcil dostunuzu ihmal etmeniz tabi ki mümkün değildir. Ayrıca sizin için adeta bir can dostu olan, kimse olmasa bile size arkadaş gibi eşlik eden köpek dostları için siz olmadığınızda da bakacak bir dostunuz olması son derece önemlidir. Çünkü şehir dışına ya da yurt dışına gittiğinizde onun günlük ihtiyaçları ile birinin ilgilenmesi gerekir. Onu severek şefkat gösterecek başını okşayacak ve sizin kadar ilgi gösterebilecek güvenilir biri siz yokken evcil dostunuzla ilgilenebilir. Bunun için evde hayvan bakımı konusunda bilgi sahibi olması, şefkatli ve hayvan sever bir dost olması gerekir. Unutmayın köpekler kırılgan hayvanlardır ve onları ihmal ederseniz kalpleri çok kırılabilir.

Evde Kuş Bakımı

Kuşunuzun türüne göre vermeniz gereken özel yemleri ve uygulamanız gereken özel bir bakımı vardır. Örneğin kuşlar ilgiyi sever. Papağanlarınızı ara ara evin içinde özgür bırakmak, gelip geçerken ona sevimli hareketler yapmak kuşunuzun keyfini yerine getirecektir. Muhabbet kuşları ise söyledikleri sözlerle gününüzü şenlendirebilirler. Papağan ya da muhabbet kuşu fark etmez ikisi de evde hayvan bakımı söz konusu olduğunda özel bir ilgi isteyen hayvanlardır. Onlarla konuşmak, veteriner görüşü de alarak banyolarını düzenli yaptırmak, sağlık kontrollerini ihmal etmemek evcil hayvan bakımı gereği en dikkat etmeniz gereken konular arasındadır. Eğer sağlıklı bir hayvan bakımı yapmak istiyorsanız emin olmadığınız konularda uzman veteriner hekimlerden destek almanız gerekir. Böylece evcil dostlarınız için hem beslenme hem temizlik hem de sağlık noktasında en doğru bakımı sağlayabilirsiniz. Kuşlarınızın periyodik olarak tırnaklarını kestirebilir, beslenme, doğru yem seçimi ve miktarı ile ilgili bilgi almak için uzman tavsiyesi alabilirsiniz. Herhangi bir hastalık söz konusu olduğunda uzmanlık alanı egzotik hayvanlar olan bir hekimden destek almayı unutmamalısınız. Kuşların çok hassas canlılar olduğunu ve onların bakımlarını iyi yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Keyifleri yerinde ve mutlu olmaları için bulundukları ortamı birkaç günde bir temizlemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Özellikle onları soğukta bırakıp üşütmemeye dikkat etmelisiniz.

Avita Veteriner Danışmanlığı

Avita Veteriner Danışmanlığı ile hayvanlarınızı hangi mama ile beslemeniz gerektiğinden kilo kontrolüne ve kısırlaştırmaya kadar her aşamada aklınıza takılanları kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca Avita Veteriner Danışmanlığı herhangi bir acil durum söz konusu olduğunda yaralanma ya da zehirlenme gibi çok kısa sürede destek alma avantajına sahip olabilirsiniz. İdrara çıkamama, yüksekten düşme ve çeşitli travmalar için acilen ulaşabileceğiniz veteriner kliniği bulmak her zaman kolay olmayabilir. Bunun için Avita Veteriner Danışmanlığı uzman veteriner kadrosu her zaman yanınızda… 

Bütün bunların yanında her hayvanın türüne göre yaşayabileceği farklı sağlık problemleri ve hayvanların kendi kişilik yapıları evde belli yaşam standartlarını özel olarak oluşturmayı zorunlu kılabilir. Evcil hayvanlarınız için onları mutlu hissedeceği konforlu alanlar yaratmanız önemlidir. Özellikle kediler, kendi alanlarını koruma içgüdüsüne sahiptir. Köpekler de yaşadıkları alanları sahiplenirler. Kuşlarınız ise onlara karşı biraz ilgili davranmanızı bekleyeceklerdir. Kısacası evde beslediğiniz her canlı onlar için ilgili ve şefkatli olmanızı beklerler. Periyodik aşı takvimi, tedavi ve doğum gibi profesyonel yardım gereken her konuda Avita uzman kadrosu ile yanınızda… 

Çalışanlarınız evcil hayvanları konusunda endişelendiklerinde ya da kolayca veteriner desteği bulamadıklarında Avita 7/24 Veteriner Danışmanlığı ile hayvan dostlarının sağlık hizmetleri hiçbir zaman aksamaz. Şirket ya da İK yöneticisiyseniz, çalışanlarınızın evcil hayvan bakımı gibi özel hayatlarıyla ilgili konularda da onlara destek sağlayabileceğinizi ve böylelikle de şirketinize artı bir değer daha katabileceğinizi biliyor muydunuz?

Avita 7/24 Veteriner Danışmanlığı hakkında detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçin.

İletişim Formu

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.