Blog

Evde Bitki Bakımının Püf Noktaları

Yaşam 3 dk.

Evde Bitki Bakımının Püf Noktaları

Bitki bakımı hem keyifli bir hobi olması hem de bitkilerin bulundukları ortamın atmosferini değiştirmesi açısından son yıllarda oldukça popüler olan aktiviteler arasında yer alıyor. Ev ve bahçe bitkileri hakkında temel bilgilere sahip olmak yaşam ve çalışma alanlarını en keyifli şekilde güzelleştirmeyi sağlarken, temel bitki bakım kuralları ile küçük ama işlevsel bahçeler yaratmak mümkün oluyor. Bitki bakımına merak duyan herkesin doğru bilgiler ile hobisini gerçekleştirmesi elde edilen sonuçların tatmin ediciliği açısından ve bu yeni ilgi alanının sürekliliğinin sağlanması için büyük öneme sahip. Ev ve bahçe bitkileri hakkında temel bilgilere sahip olmak yaşam veya çalışma alanlarını en keyifli şekilde güzelleştirmeyi sağlıyor. Genel bitki bakım kuralları ve bitkiler özelinde şekillenen bakım talimatları ile küçük ama işlevsel bahçeler yaratmak mümkün oluyor. 

Toprağı Tanımak

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için doğru toprak seçimi çok önemlidir. Toprak seçimi ile birlikte aynı zamanda topraktaki gübre miktarı ve toprağın su tutuculuğunun da bilinmesi gerekir. Saksı bitkilerinde toprağı hissedebilmek bakım gereksinimlerinin anlaşılması açısından belirleyicidir. Bitki toprağının sadece üst kısmının değil, belirli bir kalınlığa kadar kurumuş olması su ihtiyacını belirlemeye yardımcı olur. Buna ek olarak toprağın rengi ve dokusu ne kadar gübre içerdiğini anlamanızı sağlar. Fazla gübre kullanımı bitkinin yanmasına, fazla su ise çürümesine neden olacağı için toprağı tanımak için çaba sarf etmek evde bitki bakımı yapmak isteyenler için ilk öğrenilecekler olmalıdır. 

Doğru Yer Seçimi

Evde bitki bakımında başarılı olabilmek için bitkinin yerinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bitkiler yerlerinin sık değişmesinden hoşlanmazlar. Ev bitkilerinin büyümeye başlayabilmeleri için öncelikle yerlerine alışmaları gerekir. Bu nedenle sık sık yer değiştirmek evde bitki bakımı için doğru bir seçenek değildir. Bitkiler için yer seçilirken söz konusu bitkinin sıcağı ne kadar sevdiğine dikkat etmek gerekir. Pek çok bitki için 18 - 25 santigrat ideal aralıktır.

Saksılarda Drenaj Delikleri Olmalı

Evde bitki bakımı ile uğraşan kişilerin yaşadıkları yaygın sorunlardan birisi de bitki köklerinin havasız kalması ve buna bağlı çürüme gerçekleşmesidir. Bu durumun önüne geçebilmek için kullanılan saksılarda drenaj olması önerilir. Eğer drenajı olmayan bir saksı tercih edilecekse saksı toprağını yerleştirmeden önce bitkiyi ve toprağı yükseltecek bir ekipman kullanılması önerilmektedir.

Bitki Boyuna Dikkat Edin

Pek çok insan evde bitki bakımı ile ilgili bir adım atmak istediği zaman yetişmiş büyük bitkiler almayı tercih eder. Ancak evde bitki bakımı ile uğraşmak isteyenlerin küçük bitkiler tercih etmesi daha doğrudur. Küçük bitkiler yeni yerlerine yerleştikleri zaman çok daha güzel bir şekilde kök salarlar. Bu sayede daha fazla büyümeleri mümkün olur. Hazır büyük bitkilerin yeni yerlerine alışmaları ve köklerini salmaları çok daha uzun süreceği için büyümeye başlamaları da çok uzun sürecek ve yeni bitki yetiştiricilerinin hevesini kıracaktır.

Az Işık İsteyen Bitkiler İçin Banyo

Bazı bitkiler güneş ışığını sevmezler. Onlar için ideal bir alan yaratmak evlerde zor gibi gözükse de aslında banyo gibi alanlarda az ışık isteyen bitkileri yetiştirmek mümkündür. Yeni nesil banyo dekorasyonunda bitkilerin kullanılması oldukça yaygındır. Bu durum hem banyonun yenilenmesini sağlamak hem de güneş sevmeyen bitkileri yetiştirebilmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Bitkilerin Tozunu Alın

Büyük yapraklı bitkilerin yapraklarının üzerinde çok fazla toz birikir. Biriken tozlar bitkilerin güneş ışığından yeterince yararlanmasına engel olur. Bu nedenle bitkilerin özellikle de geniş ve yeşil yapraklı bitkilerin tozunun alınması gerekir. Yılda birkaç kez yaprakların tozunun alınması bitkinin daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur. 

Evde bitki bakımı ile uğraşan insanların süreç ile ilgili yorumları genellikle çok olumlu oluyor. Bitkilerle uğraşmaktan keyif alan insanlar için meditasyon etkisi yaratan bu hobi, doğru yaklaşımla yaşamı güzelleştirmek ve zihni dinlendirmek gibi değerli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Hem kendinize hem evinize zaman ayırmak hem de tatmin edici sonuçlar almak isterseniz, Avita Ev/Bahçe Bitkileri Danışmanlığı ile iletişime geçerek merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını alabilirsiniz. Avita Çalışan Destek Programı kapsamında sunulan Ev/Bahçe Bitkileri Danışmanlığı ile iç mekân bitki bakımı, süs bitkileri ve hastalıkları, peyzaj düzenleme ve tasarımı gibi konularda bilgi alabilirsiniz. Ev ve bahçe bitkilerinin bakımı ile ilgili sorularınızın cevap bulacağı danışmanlık hizmetleri ile yaşam alanlarınızı güzelleştirirken zihninizi de dinlendirmenin tadını çıkarabilirsiniz. 

İletişim Formu

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.