Blog

Gizli Depresyonda Olabilir Misiniz?

Yaşam 2 dk.

Gizli Depresyonda Olabilir Misiniz?

Depresyon hırkanız yok, aksine harika bir sosyal hayatınız ve hobileriniz var... Muhtemelen depresyon sizin için ufukta gözüken bulutlardan çok daha uzak bir kavram. Peki gerçekten öyle mi? Depresyon pek çok insanın yaşam kalitesini doğrudan olumsuz etkileyen ve mutlaka üzerine çalışılması gereken psikolojik problemlerden birisidir. Depresyonda olmanın genel tanımına pek çok insan aşina olsa da aslında gerçekten depresyonun insan üzerindeki etkilerini bilmek ve bu durumu fark etmek oldukça zordur. Çünkü depresyon her insan için farklı gelişebilen ve farklı sonuçlara neden olabilen bir durumdur. Gizli depresyon ise tanıdık, bildik depresyon belirtilerinden çok daha uzak belirtilere sahiptir. 

Temelde gizli depresyon ile depresyonun farkına bakıldığında her iki durumda da mutsuzluk hali olduğu bilinmektedir. Ancak gizli depresyondaki mutsuzluk halinin kendini göstermesi çok daha farklıdır. Bu nedenle kendini mutlu hisseden kişilerin de mutlaka kendileri ile gerçekten baş başa kaldıklarında ne düşündüklerini ve hissettiklerini göz önünde bulundurmaları gerekir. 

Gizli Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Gizli depresyonun belirtileri aslında kişilerin kendi yaşam tercihleri olarak değerlendirilir. Bu nedenle de hem kişi hem de çevresindekiler gizli depresyonun farkına varamaz. Depresyon ile gizli depresyon arasındaki temel fark, sorunların nedenidir. 

Depresyona giren kişiler çoğu zaman içerisinde bulundukları durumdan ötürü kendilerini suçlarlar, değiştirmeleri gerekenlerin neler olduğunun farkında olsalar bile değiştiremedikleri için kendilerine olan kızgınlıkları artar. Gizli depresyonda ise kişi yaşadıkları olumsuzluklar sebebi ile başka insanları suçlamaya, kızgınlığını onlara yöneltmeye alışmıştır. Bu nedenle kişinin ve çevresindekilerin depresyonu fark etmesi çok zordur. Sorun her zaman hayatta, insanlarda ve olaylardayken insanın kendine bakması zorlaşır. Bu duruma ek olarak kişi sorunlarını maskelemeye alışır ve iç dünyasında yaşadıklarını görmezden gelmeye alışabilir. Kişi, depresyonuna ve sorunlarını gizlemek için takmış olduğu maskeye zamanla alışır; bu maske bir süre sonra kişinin bile farkına varmakta zorlanacağı seviyede içselleştirilebilir. Gizli depresyonun yaygın belirtilerini bilmek bu konuda destek alma noktasında karar vermeye yardımcı olacaktır. 

Kendine Fazlaca Yetebilme 

Gizli depresyon anlaşılması zor bir durumdur. Oldukça keyifli bir sosyal hayata sahip, hobileri olan, kendisine vakit ayıran, günlük rutinleri olan bir insanın depresyonda olması beklenmez. Ancak bu tür bir yaşam biçiminin altında gizli depresyon yatıyor olabilir. Gizli depresyon yaşayan insanların kendilerini hem çevrelerine hem de aynaya bakan gözlerine iyi gösterme gereksinimi vardır. Bu nedenle rutinlerine ve ideal yaşam alışkanlıklarına çok sıkı sıkıya bağlıdırlar ve rutinlerinin bozulması ile ciddi öfke sorunları yaşayabilirler. 

Uyku Sorunları

Uyku sorunları da genellikle depresyon belirtisi olarak ele alınabilmektedir. Depresyonun belirtilerinden en önemlisi aşırı uyuma, söz konusu gizli depresyon olduğunda uykusuzluk olarak kendisini belli etmektedir. Gizli depresyon belirtisi olarak uykusuzluk sorununu yaşayan kişi genellikle dışarıdan gelen sesleri, yatak-yastık gibi uyku kalitesini etkileyebilecek eşyaları veya ortam ışığını sorunun nedeni olarak öne çıkarır. Ancak uzun süre devam eden uykusuzluk, gizli depresyon belirtisi olarak değerlendirilmelidir. 

Sohbetlerin İçeriği 

Depresyonda olan kişiler sohbet etmekten, paylaşmaktan ve sorunlarını anlatmaktan uzak dururlar. Gizli depresyonu olan kişilerin ise sohbet etmekten kaçınmaları beklenmez. Ancak bu kişilerin sohbetlerinin daha kaotik, karamsar ve yüksek farkındalık içerdiği unutulmamalıdır. 

Terk Edilme ve Bağlanma Sorunları 

Gizli depresyon yaşayan kişilerin ilişkilerle ilgili de sorunları vardır. Kısa süreli ilişkiler yaşamak onlar için hızlı, enerjisi yüksek ve kaygısız bir yaşamın sırrı olsa da aslında bu durumun altında terk edilme korkusu ve bağlanma sorunları olabileceği ihtimalinin mutlaka değerlendirilmesi gerekir. 

İnsan yaşamında her an her şeyin gerçekleşebilme ihtimali, depresyonun yaşamın doğal bir parçası olduğunun en net kanıtıdır. Önemli olan kişinin kendisini maskelere ihtiyaç duymadan, gerçek anlamda iyi hissedebilmesidir. 

Bir depresyon hırkasına sahip olmamak, o hırkayı ruhunuzda taşıma ihtimalinizi ortadan kaldırmaz. Hiçbir sorunu olmadığını düşünen insanların bile belirli aralıklarla psikolojik destek almaları, sosyal çevrelerinden olmayan bir insanla konuşarak kendilerini açmaları önemlidir. Hayatınızda her şeyin yolunda olduğunu sürekli olarak tekrarlama ihtiyacı hissediyorsanız belki de biraz mola vermeli ve kendinize ve ruhsal ihtiyaçlarınıza daha yakından bakmalısınız. Avita Online Psikolog ile dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerde alanında uzman klinik psikologlardan psikolojik destek alabilirsiniz.

Avita Online Psikolog Yayında!