Blog

Her Şeyi Nasıl Kafaya Takmayız?

Yaşam 2 dk.

Her Şeyi Nasıl Kafaya Takmayız?

Endişe insanın içinde hiç durmadan büyüyen bir yumru gibidir. Pek çok insan hayatının belirli dönemlerinde kendisini endişeli hissedebilir. Ancak bazı durumlarda endişeli olmak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve bu oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kişi sağlığından, kariyerinden, yaptığı seçimlerden hatta iletişimdeyken kullandığı kelimelerin karşı taraf üzerindeki etkisinden ötürü endişeli olabilir. Bu seviyede endişelenmek yani her şeyi kafaya takmak sadece ruhsal açıdan zarar görmeye neden olmaz bir noktadan sonra fiziksel olarak da sorunlar yaşanmasına neden olur. Eğer siz de çok endişeleniyorsanız, endişeleriniz yaşamınızdan aldığınız keyfin azalmasına neden oluyorsa hayatınızda ufak değişiklikler yaparak her şeyi kafaya takmak olarak da adlandırılan duygu durum bozukluğundan kurtulabilirsiniz. 

Kafaya Takma Zamanı Belirleyin

Endişelenmek her zaman kötü bir durum değildir. Kişi yaşamı ile ilgili herhangi bir durum sonucunda endişelendiği zaman farklı bakış açıları geliştirebilir. Bu nedenle endişelenme kavramını hayattan tamamen çıkarmaya gerek olmadığını kabullenmek gerekir. Bunun için günün belirli bir zamanını ayırın ve bu zamanı aklınıza takılan konular hakkında sadece bu zamanda düşünün. Elbette bu zaman diliminde zamanla endişe duyduğunuz konulara ilişkin çözümler üretmeye başlayacak ve günün geri kalanını daha konforlu geçirebilecekseniz... 

Düşüncelerinize Farklı Bir Açıdan Bakın 

Her şeyi kafaya takan insanların ortak noktası düşüncelerinin her zaman olumsuz şekillenmesidir. Olumsuz düşünceler endişenin artmasına ve daha ciddi sorunlara yol açmasına neden olur. Düşünce akışında değişiklik yapmaya çalışmak endişelenmenin çözüm üretmek için kullanılmasına yardımcı olur. Yeni girdiğiniz bir ortamda insanların sizi kabul etmeyeceğini düşünerek endişelenebilirsiniz. Bu düşüncelerle boğuşurken tam tersini düşünmeyi deneyin. Sizi siz olduğunuz için sevmeyecek insanları çevrenizde ister misiniz? Hayatınızdaki her insan kusursuz mu? Bu şekilde düşünceleri terse çevirmek endişeleri azaltmak için iyi bir yoldur. 

Kafaya Taktığınız Her Şeyi Yazın 

Aklınıza takılan, sizi yoran ve endişelendiren her konuyu yazarak kaydetmeniz bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olur. İlk bakışta duyguları, özellikle de endişeleri bir kağıda dökmenin içinde bulunulan durumu daha da kötüleştireceği düşünülse de aslında yaşayacağınız etki tam tersi olacak. Kaygı günlüğü tutmak, aklınıza takılan konuları not etmek ve sonrasında gün içerisinde belirlediğiniz kafaya takma zamanlarında listenize yoğunlaşmak farklı bir bakış açısı geliştirmenize yardımcı olacaktır. 

Meditasyon Yapın 

Pek çok insan meditasyonun uzun zaman ayırmayı gerektiren bir uygulama olduğunu düşünür. Oysa meditasyon temelde insanın zihnini boşaltmasına ve düşüncelerinden uzaklaşmasına yardımcı olan, farkındalık yaratan teknikler bütünüdür. Gün içerisinde ufak bir mola vermek, birkaç dakika kendi içine dönmek bile meditasyon yapabilmeyi mümkün kılar.  

Boş Zamanlarınızı Değerli Kılın 

Günümüzde pek çok insan için dinlenmek aynı zamanda sosyal medyada ya da internette gezinmek anlamına geliyor. Boş zamanların çoğu bu tür aktiviteler ile dolarken sosyal medyanın endişelenme seviyesini arttırdığına dair çalışmalar yapılıyor. Sosyal medyada, internette zaman geçirirken pek çok görsel, yazılı veya sesli uyarana maruz kalırken sürekli olarak farklı konulara yoğunlaşmaya çalışarak zihnimizi daha çok yoruyoruz. Boş zamanında sosyal medyada gezen bir kişi bir anda ilişkileri, kariyeri, yaşamını, dış görüntüsünü sorgulamaya başlayabiliyor. Bu nedenle boş zamanları kişinin kendisine odaklanarak yapacağı aktiviteler ile doldurmak her şeyi kafaya takmamak için atılacak en değerli adımlardan bir tanesi. 

Profesyonel Destek Alın  

Her şeyi kafaya takmak, yaşamdan keyif alınacak anları kaçırmak anlamına gelir. Yaşamın doğal akışında karşımıza çıkan güzellikleri görememek daha az deneyim ve anı biriktirmek demektir. Bu nedenle her şeyi kafaya takmak yerine bu alışkanlığınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak profesyonellerden destek almayı düşünebilirsiniz. Profesyonel destek almak size tamamen objektif yaklaşacak, sizi tanımayan ve yargılamayan birisi ile konuşmak anlamına gelir. Bu endişeli olan ve endişesi anksiyeteye dönüşen kişilerin kendilerini güvende hissettikleri bir ortamda iç sesleri ile yüzleşmelerine yardımcı olur. 

Avita Online Psikolog ile endişelerinizi paylaşabileceğiniz ve yaşam kalitenizi azaltan bu durum ile nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenebileceğiniz bir yolculuğa başlayabilirsiniz. Farklı alanlarda uzmanlaşan psikologlar ile konfor alanınızdan uzaklaşmadan, zamansızlık gibi bahaneleri arkanızda bırakarak atacağınız bir adım sayesinde her şeyi kafa takmak ve buna bağlı meydana gelen sorunlardan uzaklaşabilirsiniz.

Avita Online Psikolog Yayında!