Blog

Home Office Çalışmayı Nasıl Kolay Hale Getirirsiniz?

Yaşam 4 dk.

Home Office Çalışmayı Nasıl Kolay Hale Getirirsiniz?

Pandemi nedeniyle evden çalışmak zorunda kalanlardansanız bulunduğunuz ortamı keyifli hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Home office çalışmayı keyifli hale getirme çabası freelance çalışanlar için bile geçerli bir durum... 

Evde çalışırken sıkılmamak için uygulayabilecekleriniz: 

  • Pomodoro Tekniği
  • Evde kendi ofisinizi oluşturma
  • Sevdiğiniz sağlıklı atıştırmalıklar ya da içecekler tercih etme
  • İşinize engel olmuyorsa arka planda dinleyeceğiniz müzikler
  • Çalışma ortamınızın mümkün olduğunca ferah olması...

Siz de birkaç adımla evinizde harika bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz. 

Home Ofis Çalışmayı Keyifli Hale Getirme İpuçları

Home office çalışma düzeninde genellikle disiplin sağlamak zordur. Ancak yine de istikrarlı olduğunuzda kendi ofis düzeninizi oluşturabilirsiniz. Normal mesai saatinizde iş başında olacak şekilde uyanıp kahvaltınızı yaparak güne başlamanız daha enerjik olmanıza yardımcıdır. 

Pijamalarınızı çıkarıp evde rahat edeceğiniz bir günlük kıyafetle kendinizi çalışırken çok daha iyi hissedebilirsiniz. Bunu yaparak en azından evde olmanın rehavetinden biraz uzaklaşabilirsiniz. Günlük bakımınıza da özen göstermelisiniz. 

Hem erkekler hem de kadınlar için hem iş hayatında hem de günlük hayatta görünüm önemlidir. Bu nedenle işe gidecekmiş gibi düzgün bir görünümde olmalısınız. Saçlarınızı tarayıp şekillendirmeyi, kadınsanız hafif bir makyaj yapmayı ihmal etmeyin. Home office çalışmayı keyifli hale getirme amacıyla yapabileceğiniz en önemli şey havadar ve aydınlık bir oda tercih etmenizdir. Artık keyifli bir çalışma gününe hazırsınız!  

Evin Bir Odasını Kendinize Ofis Yapın 

Evde çalışma düzeni özellikle evli olan kişiler için ayrı bir zorluğu beraberinde getiriyor. Ancak yine de ailenizle konuşarak home ofis çalışmayı keyifli hale getirme çabanıza çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca onlara sizin evdeki çalışma düzeninize saygı göstermeleri gerektiğini ifade etmelisiniz. 

Normalde dışarıda çalışırken hangi saatler arasında çalışıyorsanız yine o saatler arasında çalışmaya özen göstermelisiniz. Çalışma saatlerinizi kimsenin bölmesine izin vermemelisiniz. Bunun için evinizin bir odasında kendinize güzel bir ofis masası hazırlayabilirsiniz. 

Masanızın üstünde fazla kalabalık olmamasına dikkat etmelisiniz. Böylece dikkatinizi dağıtacak şeyleri en aza indirebilirsiniz. Home Office çalışırken masa düzeninizi ofisteki düzeninize benzer şekilde oluşturmak da konsantre olmanıza yardımcıdır. 

Pomodoro ile Keyifli Bir Home Office Çalışma 

Pomodoro, özellikle öğrenciler ve evde çalışanlar için en çok uygulanan motive olma teknikleri arasında yer alır. Hem kısa hem de verimli çalışma saatleri için Pomodoro tekniği ile evde çalışma düzeni oluşturabilirsiniz. Pomodoro tekniğinde ilk 4 çalışma diliminde 25 dakikalık çalışma sonrasında 5 dakika mola veriyorsunuz. 

4 Pomodoro dilimi neticesinde 15 dakika ya da yarım saat gibi uzun bir mola süresi bulunuyor. Ama siz uzaktan çalışma sisteminde uzun araları daha kısa tutmak zorunda kalabilirsiniz. 

Bu nedenle belki 15 dakikalık bir mola vererek sonrasında yine kaldığınız yerden enerjik bir şekilde devam edebilirsiniz. Eğer bu sistemle çalıştığınızda mesai saatlerinizden çok fazla harcayacağınızı düşünüyorsanız molalarınızı toplam mola hakkınıza göre düzenleyebilirsiniz. Önemli olan bir çalışma günü içinde mesai saatinde yapmanız gereken işleri tamamlamanızdır. Bunu yaparken de mümkün olduğunca motivasyonunuzu ve enerjinizi yüksek tutmalısınız. 

Çalıştığınız Ortamdaki Fazlalıkları Kaldırın

Sadece masa üstündeki fazlalıklardan değil, çalıştığınız odadaki fazlalıklardan da kurtulun. En büyük dikkat dağıtıcılar arasında odadaki fazla eşyalar, dağınıklıklar gelir. Çalıştığınız oda mümkünse bir yatak odası olmasın! Mutfakta bile kendinize şirin bir ofis masası oluşturabilirsiniz. 

Oturma odası ya da bir çalışma odası varsa burada kendinize düzenli bir çalışma düzeni kurun. Yoksa evinizin en iyi ışık alan odasını tercih ederek belki fonda güzel bir motivasyon müziği ile çalışabilirsiniz. Home Office çalışmayı keyifli hale getirme amacıyla masanıza küçük güzel bir dekoratif ofis eşyası koyabilirsiniz. 

Mümkün olduğunca az obje karşınızda olmalıdır. Çünkü karşınızda çok fazla şey olması, her an dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Işığın en iyi olduğu, mümkünse masanın duvara dönük olduğu bir düzende ise dikkatiniz daha çok işinizde olacaktır. 

Kas Ağrılarından Kurtulmak İçin Egzersiz Yapın! 

Evde çalışırken arada sürekli oturmaktan kaynaklı kas ağrıları ve hareketsizlikten dolayı ayaklarda uyuşma yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için arada birkaç dakika ayağa kalkıp tur atıp atarak bacaklarınızdaki kan akışını yeniden hızlandırabilirsiniz. 

Boyun düzleşmesi ya da kas ağrılarının önüne geçmek için mümkün olduğunca dik oturtmaya çalışmalısınız. Home ofis çalışmayı daha keyifli hale getirme söz konusu olduğunda rahatlığınız en önemli şeydir. Herhangi bir ağrı ya da tutulma olmaması için oturduğunuz yerde omuz ve baş egzersizleri yapabilirsiniz. Oturduğunuz sandalyenin rahat olmasına dikkat ederek konforunuzu da üst seviyede tutmalısınız. 

Mümkün olduğu kadar kendinizi en iyi hissettirecek eşyaları kullanmaya çalışmalısınız. Böylece trafiğin stresi, toplu taşıma, yolda geçen zaman yüzünden daha erken kalkma mecburiyeti olmaksızın çalışmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer evde çalışırken bel, boyun ve sırt ağrıları yaşıyorsanız, Avita Çalışan Destek Programımızın bir hizmeti olan Bel, Boyun, Sırt Ağrıları Danışmanlığından kolayca yardım alabilirsiniz.

Keyifli Bir Home Office Çalışma İçin İletişim Kurun

Uzaktan çalışma sistemine adapte olurken zorlanıyorsanız verdiğiniz molalarda normalde görüştüğünüz kişilerle kısa telefon görüşmeleri yapabilirsiniz. Sevdiklerinizle konuşmak, günlük enerjinizi arttırmak için de size yardımcı olur. 

Evde çalışırken molalarınızı sevdiklerinizle iletişim kurmak için harcadığınızda gününüz zor bile geçiyor olsa, konuşarak kötü enerjiyi atabilirsiniz. Böylece kendinizi bir sonraki çalışma saatine çok daha iyi bir şekilde hazırlamış olursunuz. 

Home office çalışmayı keyifli hale getirme isteği, aslında daha çok artık evde kalmanın bir mecburiyet olmasıdır. Virüs tehdidi ile evlerde kalıyor olmak, aslında işe giderken yolda zaman geçirmenin ve yol yorgunluğunun önüne geçiyor. Bu nedenle belki evde çalışmayı daha çok bile sevebilirsiniz. Evde çalışırken de ekip arkadaşlarınızla iletişimde olmak, bazen fikir alışverişi yaparak işinizin verimini arttırmanıza yardımcıdır. Online toplantılar ve fikir alışverişleri ile evde çalışma düzeni belki işinizi çok daha iyi bir şekilde yapmanızı sağlayabilir. 

Kendinizi Güzel Yiyeceklerle Ödüllendirin!

Evden çalışma sisteminde ofisteki gibi yeme ve içme saatleriniz de belli olmalı ancak arada masanızda atıştırmalıklar da bulunabilir. Bir de bunlar sağlıklı atıştırmalıklar ise kilo almanın da önüne geçebilirsiniz. Örneğin bir diyet programı uyguluyor olabilirsiniz. Bu durumda ara öğünlerinizi saatlerinde tüketecek şekilde günlük programınızı ayarlayabilirsiniz. 

Çay ve kahve gibi tüketmekten keyif aldığınız içecekler eşliğinde güzel bir mesai günü geçirmeniz çok da zor değildir. Hem beslenmenize hem sağlınıza hem de işinize özen göstererek günü tamamlamanın gün sonu mutluluğu da sizin için ayrı bir güzel olacaktır. 

Her bilinçli çalışan gibi ofiste hangi işleri gün içinde yetiştirmeniz gerekiyorsa evinizde de bunları programınıza uygun olarak yapmalısınız. Bu disiplini sağlayabiliyorsanız aslında çalışmak sizin için oldukça keyifli bir aktivite olabilir. Çünkü bu size o günkü işleri bitirmenin rahatlığını da getirecektir. En basitinden beyniniz yarım kalan işleri sürekli düşünür. Bu da sizin iş dışında yapmanız gereken şeyleri rahatlıkla yapmanıza engel olur. 

Sürekli yarım kalan işleri düşünmeniz kendinizi zihinsel anlamda yorgun hissettirir. Bunu yaşamamak için kışın soğuğu, dışarıdaki virüs riskini, yolda yaşayacağınız yorgunluğu düşünerek evde çalışmanın keyfine varabilirsiniz. Sağlıklı, mutlu ve dinç bir gün için home office çalışmayı keyifli hale getirme konusunda önerilerimizin sizlere faydalı olmasını diliyoruz.

İletişim Formu

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.