Mevsimsel Depresyon Nedir?
Sağlık 4 dk.
Depresyon, çoğu kişi tarafından yanlış bilinen ağır bir psikolojik rahatsızlıktır. Mevsimsel depresyon ise geçici bir süre ile görülen mevsim değişikliğine kişinin metabolik olarak verdiği tepkiye bağlı depresyon türlerinden biridir. Bu depresyon türünün çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında yaşandığı görülebilir. Ancak mevsimlere bağlı olarak kişinin yaşam şartlarında değişiklik gözlenmesi, bir yerden başka bir yere gidecek olması gibi etkenler de mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşanmasına yol açabilir. Bu depresyon türü, daha çok havaların soğumaya başladığı, sosyal aktivitelerden uzaklaşarak herkesin vaktini daha fazla evde geçirdiği kış aylarında artmaya başlar. Örneğin yazın akşamları balkonda ya da terasta oturup güzel bir çay keyfi yapmak, arkadaşlarla sohbet etmek keyifli aktiviteler arasındadır.
Kış geldiğinde ise balkonda ve terasta oturmak ve gece dışarıda vakit geçirmek daha zordur. Soğuğa karşı korunmak zorunda olmak, daha az gün ışığı almak, hareket kısıtlılıkları, soğukta yolculuk yapmanın zor olması gibi birçok faktör duydu durum değişikliklerine yol açabilir. Bu nedenle de kişiler, kendini kötü hissetmeye, enerji düşüklüğü yaşamaya başlar. Peki, Mevsimsel depresyon belirtileri nelerdir?
Mevsimsel Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Belki çoğu kişinin yaşadığı ama farkında olmadığı mevsimsel duygu durum bozukluğu şu belirtilere sahiptir:
- En basit işleri yapmak için bile enerjisini toplayamama
- Kendini sürekli halsiz hissetme
- Eskiye oranla daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyma
- Gün içinde uyuyarak vakit geçirme
- Sosyalleşmekten uzaklaşma
- Dengesiz beslenmeye bağlı kilo artışı
- Sabahları erken kalkmakta ya da her zamanki saatinde uyanmakta zorlanma
- Olumsuz düşüncelere kapılma ve hayattan zevk almamaya başlama
- Dikkat gerektiren bir iş yapacağı zaman kendini ona vermekte zorlanma
Bu belirtileri gösteren kişilerin mevsimsel depresyon geçiriyor olabileceği düşünülebilir. Eğer bütün bunlar her sonbahar döneminde kendini gösteriyorsa kronik anlamda mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşandığı ifade edilebilir. Bu depresyon türü, kalıcı depresyondan farklı olarak mevsim şartlarının getirdiği kısıtlamalar geçtiğinde ortadan kalkar. Ancak yine de yılın 6 ayı sürecek bir depresyon kişinin günlük enerjisini düşürür ve genel olarak hayat akışını olumsuz etkiler. Bu durumu atlatmak için de yapılması gereken birtakım çalışmalar bulunur.
Mevsimsel Depresyon Nasıl Geçer?
Mevsimsel şartlara bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal sıkıntılar, bu süreçte kişinin kendini nasıl daha iyi hissedeceğine odaklanılarak çözülebilir. Örneğin bahar ve yaz aylarında her gün gün ışığına çıkan biri için sonbahar ve kış aylarında evde vakit geçirmek boğucu bir etki yaratabilir. Bu durumda kişi için ışık terapisi adı verilen fototerapi uygulaması, depresyon tedavisinde kullanılan çözümlerden bir tanesidir. Bir diğeri ise kişiyi biraz sosyalleşmeye teşvik etmektir. Ancak pandemi sürecinde sosyal faaliyetlerde de kısıtlama söz konusudur. Bu nedenle kişi, hastalık korkusu ile birleşmiş bir şekilde mevsimsel depresyon da yaşayabilir. Bu da yaşanan sorunların daha ağır olmasına yol açar. Ancak mevsimsel olumsuzlukları değiştirmek mümkün değildir. Bu nedenle kişinin bakış açısını değiştirmeye ve ona iyi gelebilecek farklı online aktivitelere kişiyi yönlendirmeye çalışmak gerekir. Böylece soruna odaklanmaktansa dikkati farklı bir noktaya çekerek kişilerin yaşadığı çaresizlik duygusunu ortadan kaldırmak amaçlanır. Peki, mevsimsel duygu durum bozukluğu nasıl geçer?Tedavi aşamasından bahsetmeden önce yaşanan psikolojik sıkıntıların mevsimsel anlamda çoğu kişi tarafından yaşandığını vurgulamak önemlidir. Eğer psikolojik anlamda siz de benzer sorunları yaşıyorsanız yalnız olmadığınızı ve yardım alarak bu sorunları atlatabileceğinizi aklınızdan çıkarmamalısınız.
Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu Tedavisi
Tedavi süreci kişiye göre değişir. Çünkü herkesin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum farklıdır. Herkesin olaylara bakış açısı da farklıdır. Bu nedenle mevsimsel depresyon yaşayan kişilerin tedavisi, onların durumuna özel terapilerle yapılır. Bu terapi sürecinde kişinin rahatsızlık duyduğu şeyleri fark etmesi, bu süreci atlatmak için neler yapabileceğini anlaması sağlanmak istenir. Bazen yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle kişiler kısa süreli olarak mevsimsel duygu durum bozukluğu belirtilerine benzer belirtiler gösterebilirler. Bu durumda onların da mevsimsel anlamda bir depresyon geçirdiğini iddia etmek mümkün değildir. Çünkü, bazen herkes, depresyona benzer belirtiler gösterebilir. Zaman zaman yaşanan zorluklar nedeniyle kendinizi halsiz, enerjisi düşük ve dinlenmeye ihtiyaç duyar bir halde bulabilirsiniz. Alacağınız destek yanında kendinize iyi gelecek olan bir hobi, sanatsal aktivite ya da mesleki anlamda becerinizi geliştirecek ve eğlenceli bulduğunuz bir aktivite ile uğraşmak odağınızı başka bir noktaya yönlendirmeye yardımcı olur.
Kişiler Neden Mevsimsel Depresyon Yaşar?
Mevsimsel olarak ortaya çıkan bazı ruhsal sıkıntılar, herkesin yaşam alanına ve şartlarına uygun olarak değişiklik gösterebilir. Mevsimsel depresyon yaşamanın temel nedeni, yapmak istenen bazı şeylerin mevsimsel şartlara bağlı olarak kısıtlanmasıdır. Bazen kişilerin zaten var olan çeşitli psikolojik rahatsızlıkları da bulunur. Bunların üzerine bir de mevsimsel olarak yaşanan depresyon eklendiğinde bu durum, kişiler için daha can sıkıcı bir hale gelebilir. Psikolojik olarak hastalığa genetik yatkınlığı bulunanlar, karakter yapısı olarak mutsuz olmaya daha meyilli olanlar mevsimsel duygu durum bozukluğu konusunda daha fazla mağdur olabilirler. Ancak kimse bu sıkıntılarla yaşamak zorunda değildir. Yani, yaşanan psikolojik rahatsızlıklar kişilerin kaderi olmak zorunda değildir. Kendini yalnız ve çaresiz hissetmeye kadar gidebilecek olan yoğun sıkıntılar, uzman desteği ile atlatılabilir. Bazı kişiler yaz aylarında gezmeyi ve eğlenmeyi severken kış geldiğinde evlerine çekilerek depresif bir havaya bürünürler. Bu durumda kışın havanın sürekli kapalı olması, güneş ışığının çok az görülebilmesi de etkilidir. Bazı kişiler için kış ve soğuk korkutucudur. Bu nedenle dışarı çıkmamayı tercih ederler. Dolayısıyla sosyallikten ve temiz havanın verdiği ruh dinginliğinden uzaklaşırlar. Peki, depresyonun yıkıcı etkilerinden kurtulmak kaybolan yaşam enerjisini ve mutluluğu geri getirmek için ne yapılabilir?
Online Psikolog Desteği ile Duygu Durum Bozukluğunu Atlatın!
Mevsimsel depresyon yaşayan kişilerin özellikle de pandemi sürecinde yapabilecekleri en güzel şey, online psikolog yardımı almaktır. Video görüşme şeklinde alınabilecek olan destek sayesinde kişiler, dertlerini bir uzmanla paylaşarak onun yol göstericiliği eşliğinde kendilerini toparlayabilirler. Mevsimsel duygu durum bozukluğu sebebiyle işte ve aile yaşantısında yaşanan sorunlar rahatsız edici bir boyutta olabilir. Kişinin bireysel olarak yaşadığı sıkıntıları, ailesinin ve iş ortamındaki kişilerin anlayamaması ise bu durum daha da çıkmaza sokar. İşte bu aşamada kişilerin online destek almaya karar vermesi, onların belki çevreleriyle daha kaliteli bir iletişim kurmalarına yardımcı olur. İletişimsizlik ve iletişim kurmaktan kaçma da depresyon belirtileri arasında sayılabilecek olumsuzluklardan olabilir. Bu sorunların halledilmesi ise kişilerin gittikçe kendini daha iyi hissetmesine, kendini anlatabildiği için rahatlamasına olanak tanır.
AVİTA Online Psikolog Her An Yanınızda!
İş süreçlerinin yoğunluğu, ev içinde yaşanan sorunlar, mevsimsel değişimler ruh halinizi olumsuz yönde etkilediyse AVİTA size bu konuda destek olabilir. Eğer kendi başınıza iyileşme çabalarınız sonuç vermediyse bu durumda AVİTA Online Psikolog aracılığıyla yardım alabilirsiniz. Bu süreçte yapmanız ve yapmamanız gerekenleri bir uzman yönlendirmesi ile kolayca öğrenebilirsiniz. Sonbahar kış döneminde yaşadığınız sıkıntılardan ve mevsimsel depresyondan kolayca kurtulmak için şimdi randevu alın.