Blog

Mindfulness Nedir?

Sağlık 5 dk.

Mindfulness Nedir?

Mindfulness ya da farkındalık olarak adlandırılan durum aslında ana aktif ve daha açık bir şekilde dikkat etme hali olarak tanımlanabilir. Kişilerin duygularını ve düşüncelerini olabildiğince objektif olarak gözlemlemesi olarak da tanımlanabilen Mindfulness, doğru uygulandığında ve anlaşıldığında hem anda hem de süreklilik de daha sakin, kontrollü ve kararlı olmayı mümkün kılar. Bu uygulamalar profesyonel destek ile çok etkili bir şekilde hayata entegre edilebilmektedir. Profesyonel destek almakla ilgili endişeleri olanlar, zaman sorunu yaşayanlar ya da bu destekleri almaktan çekinenler için online psikolog hizmetleri konfor alanını bozmadan sonuç elde etmeyi mümkün kılan çözümler sunmaktadır. 

Mindfulness’ı Anlamak

Pek çok insanın yaşadığı kaygıların ve stresin temel nedeni ana odaklanmayı es geçmesidir. Geçmişe odaklanmak ya da geleceği tahmin etmeye çalışmak anı yaşamaya engel olur. Mindfulness aslında kişinin kendini şimdiki zamanda uyandırması ve şimdiki zamana odaklanma halidir. Bir noktada dikkatli olmak veya yaşamak olarak da tanımlayabileceğimiz farkındalık hali kişinin duygularını ve düşüncelerini kendisini yargılamadan değerlendirebilmesine olanak sağlar.

Mindfulness kavramı uygulamada farkındalık ve kabullenme ile etkili sonuçlar verebilir. Farkındalık daha önce de bahsettiğimiz gibi kişinin şimdiki zamanda içsel süreçlerine ve deneyimlerine odaklanmasıdır. Kabullenme ise kişinin kararlarında, düşüncelerinde veya hislerinde kendini yargılamaktan uzaklaşması, kabullenerek mevcut duruma odaklanabilmesidir. Mindfulness kişinin bilinci ve kimliği üzerine daha sakin, barışçıl ve çözüm odaklı bir bakış açısı getirerek yaşadığı stresi, kaygıyı veya acıları azaltarak rahatlamasını sağlar. Bu kavramın tarihine bakıldığını zaman amacını ve ortaya çıkışını anlamak mümkündür. Mindfulness temelde Budist ve Hindu öğretilerine dayanmaktadır. Bu öğretiler Mindfulness-Based Stress Reduction yani Mindfulness Temelli Stres Azaltma programının kurucusu Jon Kabat-Zinn ile modern dünyada popülerlik kazanmıştır. Profesyonel olarak ele alınması gereken bir yöntem olan Mindfulness aynı zamanda profesyonel bir danışman ile çalışmanın etki açısından değerli olduğu yöntemler arasındadır. Online psikologlar ile hem etki elde etmek istenilen noktaya göre çalışmalar yapmak hem de sürdürülebilir uygulamalar ile yaşam kalitesini arttırmak mümkündür.

Mindfulness Ne için Kullanılabilir?

Mindfulness yaygın olarak stresi azaltmak ve yönetmek için tercih edilse de aslında bundan çok daha fazlasını kapsar. Stresi kontrol altına almak yapılan çalışmaların ortaya çıkardığı sonuçlardan birisidir. Zihinsel, duygusal ve fiziksel süreçlerin işleyişini fark etmek ve bu süreçlere sadece şimdiki zamanda kalarak dahil olmak aslında Mindfulness’ın çok daha kapsamlı kullanım alanları olduğunun göstergesidir. İş yerinde stresi azaltmak, insan ilişkilerinde daha duyarlı ve sakin olmak, özel ilişkilerde dinginlik elde etmek, kendini tanımak, kendinde değer vermek, zorlu bir sınava ya da yarışmaya hazırlanırken verimliliği artırmak gibi farklı ihtiyaçlar için farkındalık çalışmaları kullanılabilir.

Mindfulness ve Hafıza İlişkisi

Yapılan araştırmalar sonucunda Mindfulness uygulamalarını düzenli ve doğru bir şekilde gerçekleştiren kişilerin hafızalarının çok daha güçlü olduğu ortaya çıkmıştır. İnsan zihni karmaşıktır. Olumsuz duygu ve düşünceler sebebiyle hafızamız bizi daha çok strese sokacak oyunlar oynayabilir. Yakın vadeli hafızanın körelmesi, en basit işlerin unutulması gibi kişinin zihinsel sağlığı ile ilgili endişe duyabilmesine neden olacak olayların temelinde aslında geçmiş ve gelecek arasında yorulan zihin vardır. Mindfulness uygulamaları ile zihni dinlendirmek ve hafızanın daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak mümkündür.

Azalan Kaygı Seviyesi

Sosyal anksiyete bozukluğu ile ilgili çalışmaların sonucunda Mindfulness çalışmalarının kişiler üzerinde oldukça pozitif etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Farkındalık çalışmaları üzerine eğitim alan ve belirli bir süre düzenli olarak öğrendiklerini uygulayan kişilerin anksiyete semptomlarının azaldığı görülmüştür.

Artan Konsantrasyon

Düzenli ve bilinçli olarak Mindfulness uygulamaları yapanlar ile yapmayanların dahil edildiği bir çalışmada uygulama yapanların çok daha kolay bir şekilde konsantre olabildiği gözlemlenmiştir. Uygulama yapanların daha dikkatli ve seçici olduğu bu sayede de öğrenme süreçlerinde daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır.

Kontrol Edilebilen Duygular

Mindfulness uygulamalarının kişiler üzerinde duygusal kontrol mekanizmasını geliştirme noktasında da çok etkili olduğu gözlemlenmiştir. Duygusal kontrol mekanizmasının gelişmesi kişinin tepkisiz ya da duygusuz olduğu anlamına gelmemekle birlikte yaşadığı duygusal iniş çıkışların etkisinin hayatına yansımasını azaltmak olarak ifade edilebilir. Duygusal olarak yıpratıcı olaylara karşı verilen tepkilerin hayatı olumsuz etkilemesine izin vermemek, yas durumlarında kişinin duygularıyla yüzleşmesini sağlarken aynı zamanda hayatının kontrolünü elinde tutmasına olanak sağlamak için bu uygulamalardan yararlanmak oldukça yaygındır.

Fiziksel Ağrı Yönetimi

Mindfulness ile elde edilen farkındalık etkisinin fiziksel ağrıyı kontrol edebilme ya da daha dayanılır kılabilme etkileri olduğu da bilinmektedir. Özellikle fibromiyalji, karpal tünel sendromu gibi meslek hastalıklarında kişinin ağrısına odaklanması, işi sebebiyle yaşadığı ağrıdan ötürü sürekli konsantrasyonunun dağılması ve çalışma isteğini kaybetmesi oldukça yaygın bir durumdur. Ancak doğru farkındalık uygulamaları ile birlikte artan odaklanma sayesinde farklı odak noktaları geliştirerek ağrıdan uzaklaşma ve yaşam kalitesinin artması mümkün oluyor.

Mindfulness yöntemi ile elde edilebileceklerin sayısı elbette çok daha geniş tutulabilir. İnsan hayatındaki en temel sorunlardan başlayarak yaşam kalitesini arttıracak pek çok değişim bu uygulamalar ile mümkün. Mindfulness uygulamalarını araştırmaya başlayan insanların büyük bir kısmı yaşamlarındaki stresi azaltmak ve stresin olumsuz etkilerinden kurtulmak istemektedirler. Bu uygulamalar ile stres yönetimi oldukça kolaydır ancak sadece hedefe doğru şekilde ilerlenmesi gerekmektedir.

Mindfulness Yöntemi ile Stres Yönetimi

Her insanın strese verdiği tepki farklıdır. Bazı insanlar stres altındayken çok daha motive olurlar ve yüksek konsantrasyon ile hayatlarına devam ederler. Pek çok insan da bunu başaran insanlara imrenirken bile neden kendilerinin onlar gibi olmadığı düşüncesinin stresi ile baş etmeye çalışır. Her iki tarafta olmak temelde bir tercih gibi gözükse de aslında değildir. Stres ile baş etmek zordur, her insanın strese tepkisinin farklı olduğu noktada çözümlerin de farklılaştığını görmek mümkündür. İnsanların kendilerince strese karşı geliştirdiği çözümler vardır. Spor yapmak, bir bara gidip eğlenmek, doğada yalnız kalmak ya da mutfağa girip yemek yapmak bunlardan bazılarıdır. Ancak kişilerin kendi ürettikleri çözümlerin ne kadar sürekli ve sürdürülebilir olduğunu tartışmak gerekir. Mindfulness yöntemi stres halinde akşam olmasını beklemeden, spor salonuna gitmeye gerek duymadan stresi yönetmeyi mümkün kıldığı için tüm dünyada değer görmektedir. Ancak bu yöntemi uygulamak için kararlı ve inançlı olmanın yanı sıra profesyonel destek almak da önemlidir.

Mindfulness uygulamaları sadece zihinsel ya da fiziksel uygulamalar değildir. Bu iki alanda karma uygulamalar ile stres yönetimini hayatın olağan bir parçası haline getirmek mümkündür. Yoga ve meditasyon farkındalık çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Düzenli olarak uygulamaları tekrar etmek, farklı mekânlarda ve zamanlarda yapılacak çalışmalar ile Mindfulness uygulamalarını hayatın bir parçası haline getirmek stres yönetimi açısından çok önemlidir.

Farkındalık, akışta kalmak gibi kavramlar pek çok insan için yabancı olabilir. Ancak bu kavramlar ile doğru yerde tanışmak, soru işaretlerine cevap bulabilmek için profesyonellere danışmak her zaman daha sağlıklı ilerleme elde etmeyi mümkün kılar. Pek çok insan Mindfulness ile ilgili beklentilerini yüksek tutarak sadece yaptığı araştırmalar ve okumalar ile hayatında çok büyük ve keskin değişimler bekliyor ve genellikle de istedikleri sonuca ulaşamıyorlar. Bazı durumlarda da aslında değişmesi istenen özelliklerin değil de daha içsel temelli sorunların olduğu kolayca atlanabiliyor. Profesyonel destek alma noktasında ön yargıları yıkmak ve hayat kalitesini arttıracak uygulamaları bilinçli bir şekilde yaşama entegre etmek çok önemli. Avita Online Psikolog ile her konuda destek alabileceğiniz profesyoneller ile tanışabilir, hayatınızdaki değişiklikler için ilk adımı sizi en zorlayan konular üzerine giderek başlayabilirsiniz.

Mindfulness uygulamalarının profesyonel destek ve doğru yönlendirme ile yapıldığı zaman yarattığı etkiler ile hayatınızın pek çok noktasında köklü ve değerli değişimler elde edebilirsiniz.

Avita Online Psikolog Yayında!