Blog

Mutlu İlişkinin Sırları

Yaşam 2 dk.

Mutlu İlişkinin Sırları

Kadın-erkek ilişkileri, doğası gereği her zaman tartışmalıdır. Birbirinden çok farklı karakteri, farklı talepleri ve farklı yapısı olan iki insanın ortak bir noktada buluşup mutlu bir ilişki kurması, çözülmesi çok zor bir denklem gibidir. Buna rağmen mutlu ilişkinin formülü var! Peki, mutlu ilişkinin formülü nedir? Kadın ve erkek için mutlu ilişki ne ifade eder?

İlişkilerdeki Sorumluluklar

Evli bir çift düşünelim! On yıllık evlilik, ilişkilerine başka sorumluluklar yüklemiş. Çiftimiz her sabah ofise yetişmek için telaşla uyanıyor. Çocukların okula götürülmesi gerekiyor. Üstelik kahvaltı da hazırlanması lazım. Yoldaki trafik de cabası…

Neyse ki gün bitti. Akşam eve yorgun bir şekilde dönülüyor. Akşam yemeğinin hazırlanması, çocukların öz bakımlarının gözetilmesi, çocuklara ev ödevlerinde yardımcı olmak, bulaşık, çamaşır… Bir de ailenin maliyetini düşünelim; ödenecek faturalar, taksitler, sürpriz masraflar… Dağ gibi çamaşırları yıkamak, banyoyu ve tuvaleti temizlemek ve daha birçok iş yükü…

Tüm bu sorumluluklarla mücadele eden bir çiftin ilişkileri genelde hep ikinci, üçüncü hatta son plandadır. 

Mutlu İlişkinin Matematiği

Tabii, ilişki hep böyle kaos içinde değildir. Arkadaşlarla bir araya gelip iyi bir film izlemek; çocuklarla oyunlar oynamak, hafta sonları eğlenceli aktiviteler yapmak ve yalnız kalıp romantik anlar yaşamak gibi ilişkilerin keyifli tarafları da vardır.

Tüm bunlarla birlikte mutlu ilişki formülünde matematiğin pek bir faydası olmayabilir. Fakat yine de gerçek şu ki; eşinizle, sevgilinizle veya bir partnerle birlikte yaşanacak deneyimlerin, inançların, davranışların ve ilişkilerin toplamı 100 olmalıdır ve bunu matematiksel olarak açıklayacak olursak da ilişkideki her bir taraf %50 - %50 olarak ilişkiye emek vermeli. Bu durum sadece kimin bulaşıkları yıkadığı, çöpü attığı ya da faturaları ödediği ile ilgili değildir. İlişkideki partnerlerden birisinin o ilişkiye %70’lik emek verdiğinde karşı tarafa sadece %30’luk alan bıraktığının ve dengeyi bozmadan ilişkiyi sürdürdüğünde ilişki içinde daha az yorulacağının bilincinde olmalıdır.

Mutlu İlişkinin Odak Noktaları

Partnerler ya da evli bir çift, yolun zıt taraflarından gelen kişilerdir. Sosyo-ekonomik geçmişleri, mahalleleri ya da kültürleri farklı olabilir. Partnerlerin dünya görüşlerinin de tamamıyla aynı olması beklenemez! Biri beyaz yakalı, diğer mavi yakalı olabilir. Her kim olursanız olun mutlu bir evlilik ya da mutlu ilişki istiyorsanız, partnerinizin iyi niteliklerine odaklanma alışkanlığı edinmek son derece önemlidir.

Sonuçta, hiçbir insan gezegenin en mükemmeli değildir. İster popüler bir devlet başkanı olsun ister süper star olsun! Herkesin iyi ve kötü nitelikleri ve alışkanlıkları var; ancak başkalarının veya partnerinizin kusurlarına ve hoşlanmadığınız özelliklerine odaklanırsanız o kişiyle olan ilişkiniz kesinlikle yetersiz ve mutsuz olacaktır. Bu sebeple mutlu ilişkinin formülü; empati kurabilmek, kişiyi olduğu gibi kabul edebilmek ve ortak noktalara yakın durabilmekle bağlantılıdır.

Bununla birlikte tüm bunlar, partnerinizin kusurlarını görmezden gelmek anlamına da gelmez. Basitçe söylemek gerekirse; bir şeylerin gerçekten kötü gittiğini görüyorsanız uygun bir şekilde müdahale etmelisiniz! Ancak aşırı tepki verip gerçek olmayan iddialarla ithamlara başlarsanız ya da bu tür davranışlar sergileme eğiliminde bulunursanız mutlu ilişki formülü bulmak isterken kendinizi daha karmaşık bir denklemin içinde bulabilirsiniz. Yani empati yapmak ve kusurları görmemek, karşı tarafın her konuda özgür olduğu anlamına gelmez! Bu konuda kırmızı çizgi “haksızlık” olmalıdır. Kendinize haksızlık yapılmasına izin vermeyin; siz de kendinize haksızlık yapmayın!

Avita Online Psikolog İle Mutlu İlişkinin Formüllerini Öğrenin!

Avita Online Psikolog, mutlu ilişkinin formülü için bireysel olarak online ortamda destek veriyor. Avita Online Psikolog bünyesindeki uzmanı psikologlar aracılığıyla kronik hale gelen ilişki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Hemen yaşadığınız sorunu seçin, formu doldurun ve destek almaya başlayın!

Avita Online Psikolog Yayında!