Blog

Nasıl Sağlıklı ve Dengeli Beslenebiliriz?

Sağlık 5 dk.

Nasıl Sağlıklı ve Dengeli Beslenebiliriz?

Sağlıklı ve dengeli beslenme özellikle de pandemi ile birlikte daha fazla gündeme gelen bir konu oldu. Bir taraftan vücut direncini güçlendirmek diğer taraftan da evlere kapanıp kalınan bu süreçte kilo kontrolü sağlamak isteyenler var. Bir de mutfakta vakit geçirip stres atanlar... Pandeminin olumsuz etkilerini mutfakta stres atarak geçirenlerdenseniz o halde vereceğimiz sağlıklı beslenme önerileri işinize yarayabilir.

Evde can sıkıntısından sürekli hamur işi yapıp yeme isteğinin önüne geçmek için hamurlu gıdalar yerine biraz daha lifli gıdalara yönelebilirsiniz. Bunun dışında bağışıklığı güçlendirmek için çiğ tüketilebilen sebzelere ağırlık verebilirsiniz. Çiğ yiyebileceğiniz sebzeleri her öğünde bulundurmanız, mevsime uygun sebze ve meyve tüketimine önem vermeniz gerekli... Tamamen kişiye özel olarak sürdürdüğümüz; sağlıklı beslenme danışmanlığı almayı deneyebilirsiniz. Böylece metabolizmanıza uygun diyetin planlanmasıyla sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme İpuçları

Yeterli ölçüde su içmeyi ve egzersizi sağlıklı bir yaşam için hayatınızdan eksik etmemelisiniz. Günlük öğün saatlerinizin ve öğün içeriklerinizin önceden planlamasıyla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenme oluşturabilirsiniz. Ve yaşam tarzına dönüştürebilirsiniz. Beslenme danışmanlığı veren diyetisyenlerimiz, günlük almanız gereken kalori hesaplamasını yaparak; size bu konuda kolaylık sağlayabilirler.

Sağlıklı beslenme için yapabilecekleriniz:

  • Kilonuza göre hesaplanması koşuluyla günlük ortalama 1,5-3 litre arasında su tüketmelisiniz. (30-32 ml/kg) Eğer böbrek fonksiyonlarınızda bozukluk yoksa günlük su ihtiyacınızı bu şekilde hesaplayabilirsiniz.
  • Hamurlu gıdaları aşırı tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Eğer intoleransınız yoksa her besin çeşidinden (tahıllar, sebzeler, etler, meyveler) yeterli ve dengeli yemeye dikkat etmelisiniz. 
  • Tatlıyı aşırı tüketmekten vazgeçmelisiniz. 
  • Temiz içeriğe sahip olmayan paketli gıdaları ve zararlı abur cuburları tüketmemelisiniz. 

Bütün bunları bildiğiniz halde uygulayamayanlardan olabilirsiniz. Bunun için dışarıdan alacağınız destek sizi motive edebilir. Sağlıklı beslenme danışmanlığı sayesinde gün gün ve hafta hafta yeme içme planınızı oluşturabilirsiniz. Metabolizmanızı tanıyabilir, kendinize uygun beslenme düzenini öğrenerek kendiniz için iyi öğün planlamasını uygulamaya başlayabilirsiniz. 

Sağlık ve denge bir arada olduğu sürece, yaptığınız diyetin vücut dengenizi bozmadığını da görürsünüz. Çünkü gün içinde her besinden ihtiyacınız olduğu kadar tüketmelisiniz. Aksi takdirde sağlıklı olduğunu düşündüğünüz meyveyi ya da zeytinyağını bile aşırı tüketmeniz kilo almanıza yol açabilir. Diğer taraftan ihtiyaç duyduğunuz diğer besin ögelerini yeterince alamamaktan kaynaklı çeşitli sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Mesela vitamin ve mineral kaynaklı besinleri yeterince alamamak, bağışıklığınızı önemli ölçüde düşürebilir. Bütün bunları dengede tutabilmek için dengeli beslenme alışkanlığı kazanmalı, gerekirse bir beslenme uzmanından destek almalısınız. 

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Nedir?

Sağlıklı beslenme vücudumuzun tüm faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için gerekli beslenme şeklidir. Herkesin ihtiyacı olan bir alışkanlıktır. Ancak sağlıklı beslenme herkesin sağlık durumu, kan değerleri, hormonları göz önüne alınarak değişiklik gösterebilir. Tıpkı parmak izi gibi düşünülmelidir. Nasıl ki her insanın parmak izi farklı ise, vücudu ile gerekli beslenme tarzı da farklı olabilir. Bazı yiyecekleri karnınızı doyurmak, dengeli beslenmek gibi amaçlarla tüketirsiniz. Ama bazı yiyecekler de var ki alışkanlık ve bağımlılık nedeniyle onları yemekten keyif alırsınız.

Bunlar genellikle ya fast food ya da tatlı kategorisinde yer alan sağlıksız yiyecekler olarak kabul edilir. Bu yiyecekleri belki bir anda, tam anlamıyla hayatınızdan çıkarmanız zordur. Fakat size özel beslenme planına geçtiğinizde bu tarz besinlere zamanla daha az ihtiyaç duyduğunuzu fark edeceksiniz. Çünkü kan şekeri dalgalanmalarınız azalacaktır. Ve böylece sağlıklı beslenme, gün geçtikçe size keyif verecektir. 

Bütün bunların yanında sağlıklı ve dengeli beslenme listesi oluşturulurken dikkat etmeniz gerekenler: 

  • Kan sayımı yaptırarak ihtiyacınız olan diyet listesini uzman yardımıyla oluşturabilirsiniz.
  • Aç kalmayacağınızdan emin olduğunuz bir diyet uygulamalısınız. Çünkü aç kaldığınızda motivasyonunuz bir süre sonra düşecektir. Aç kalarak verdiğiniz kiloları geri almanız çok hızlı olabilir. Bu da çektiğiniz sıkıntılara değmediğini düşünmenize ve yeniden kilo aldığınız için mutsuz olmanıza sebep olacaktır. 
  • Şok diyetlerden uzak durmalısınız. Çünkü bu diyetlerle çok hızlı kilo verebilirsiniz. Ama bu çok sağlıksız bir kilo verme yöntemidir. Birden kilo vereceğiniz için tansiyon ve ani şeker düşmesi gibi sizi sarsacak çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. 
  • Aldığınız diyet listesini doğru düzgün uygulamanız gerekir. Eğer diyet listenizde yer alan herhangi bir besini bulamaz ya da herhangi bir nedenle tüketemezseniz onun yerine ne koyacağınızı öğrenmelisiniz. 

İşte vücudunuzun ihtiyaç duyduğu gıdalarla oluşturulan bu yeme düzeni sağlıklı ve dengeli beslenme içinde yer alır. Hayatınızdan ne kadar çok zararlı alışkanlığı uzaklaştırırsanız hayat kalitenizi de o kadar yükseltmiş olursunuz. 

Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı Nedir?

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi sağlıklı beslenme, bir kişinin kendi metabolizmasına uygun olarak beslenme alışkanlığı edinmesidir. Beslenme danışmanı (diyetisyen) ise kişiye bu süreçte doğru beslenme konusunda yol gösteren kişidir. 

Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda kişilerin yardım aldığı, düzenli periyodlarda takibinin yapıldığı danışmanlık sistemine Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı denir. 

Sağlıklı beslenme konusunda kişilerin teşvikini sağlayan bu danışmanlık yöntemi ile öz disiplinini sağlamakta zorlanan kişilere yardımcı olmak hedeflenir. Böylece çoğu kişi zararlı yiyeceklere yönelmek istese de diyetisyeninden destek alarak alternatifleri öğrenebilir ve yeme ataklarını bu sayede yönetebilir. Kişiyi rahatlatan bu psikoloji ile kişinin kendini yalnız hissetmesi önlenir, kriz anı birlikte yönetilir ve birey diyetini bozmaktan uzak kalır. 

Bir de bu bir çalışan destek hizmeti kapsamında yapıldığında şirketi tarafından desteklenen çalışan düzenli beslenme konusunda daha fazla motive olur. Böylece danışmanlık alanların çoğunun olumlu sonuç aldığını söylemek yanlış olmaz. 

Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı Neden Gerekli?

Bir diyetisyenden yardım almalısınız. Çünkü haftalık ve aylık takiplerle nasıl netice aldığınızı görebilirsiniz. Gidişata göre diyetisyeniniz diyet listenizde değişiklik yapabilir. Sonuçta size özel olarak hazırlanmış diyet listenizle vücudunuza iyi gelen gıdalarla beslenirsiniz. Belki de günlük hayatta yanlış beslenmeden kaynaklı yaşadığınız birçok sorunun yavaş yavaş ortadan kalktığını görebilirsiniz. 

Örneğin eksik ya da yanlış beslenmenin bir sonucu olarak baş dönmesi-baş ağrısı çok görülen sorunlar arasındadır. Unutkanlık, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyku hali, eklemlerde ağrılar, ayaklarda ve ellerde uyuşmalar gibi çeşitli rahatsızlıklar bazen vücuttaki dengelerin değişmesi neticesinde görülen sorunlar arasındadır. 

Sağlıklı ve dengeli beslenme ile ani şeker düşüşlerinin de önüne geçilebilir. Şekerin ani yükselmesi ya da ani düşmesi kişide değişik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Düşük şekerde(hipoglisemi) ellerde titreme, göz kararması gibi çeşitli belirtilerden bahsedilebilir. Dengeli beslenme oluşabilecek her türlü metabolik dengesizliğin önüne geçebilir.

Kimler Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı Almalı?

Sağlıklı yaşamak ve kilo kontrolü sağlayabilmek öncelikle daha önce de söylediğimiz gibi bir irade işidir. Ancak çok aşırı yeme eğiliminde olmayan kişilerde de kilo alma sorunu görülebilir. Aşırı kilo alımı, vücutta çeşitli rahatsızlıkları tetiklediği için bunun önüne geçilmelidir. 

En başta eklem problemleri gelmekle birlikte bel çevresinde biriken yağlar insülin direnci ve şeker hastalığını tetikleyebilir. İster kilo problemini çözmek ister daha sağlıklı bir yaşam sürmek söz konusu olsun sağlıklı beslenme konusunda kendinizi yetersiz hissediyor olabilirsiniz. 

Özgüveninizi geri kazanmak, fit bir görünüme kavuşmak, sağlığınız için doğru besinleri seçmek isteyenlerden misiniz? O halde Avita Çalışan Destek Hizmeti kapsamında Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirsiniz. 

Sağlıklı ve dengeli beslenme danışmanlığı ile:

  • Size özel diyet programını uygulamak için gerekli yönlendirmeyi alabilirsiniz. 
  • Diyet yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi alma şansına sahip olabilirsiniz. 
  • Diyet sürecini daha kolay geçirmeniz için yapmanız gerekenler hakkında tüyolar alabilirsiniz. 
  • Daha güçlü bir bağışıklık için yapabilecekleriniz konusunda bilgi alarak hayat kalitenizi eskiye oranla çok daha yükseltebilirsiniz. 
  • Spor yapıyor iseniz; spor öncesi ve sonrası beslenmeniz hakkında uzman görüşü alabilirsiniz
  • Emzirme dönemindeki anneler, süt kalitesini ve süt miktarını arttırmak için püf noktaları öğrenebilir.
  • Diyabet, tansiyon, insülin direnci, kabızlık, gastrit, reflü, PCOS gibi herhangi bir kronik rahatsızlığınız var ise; muhakkak size özel beslenme programını uygulamalısınız.
  • Aşırı zayıfsanız ve kilo almakta problem yaşıyorsanız, bu konuda da destek alarak probleminiz kolaylıkla çözülebilir.
  • Sürekli ödem problemlerinden şikayetçiyseniz; sebeplerin tespiti ve çözümü konusunda fikir edinebilirsiniz.
  • Eğer obezite ile mücadele eden bir çocuğunuz var ise; çocukluk ve ergenlik dönemindeki beslenme yöntemlerini öğrenerek, ailenizde sağlıklı beslenme kurallarını uygulatabilirsiniz
  • Sağlıklı pişirme teknikleri ve sağlıklı yemekler hakkında bilgi edinerek; mutfağınızda yaptığınız yemekler konusunda köklü değişiklikler yapabilirsiniz. Böylece sağlıklı yaşam kendiliğinden gelecektir.

Şimdi vakit kaybetmeden bize ulaşın! İhtiyaç duyduğunuz Sağlıklı Beslenme Danışmanlık desteğini Avita Çalışan Destek Hizmeti kapsamında uzman diyetisyenlerimizden hemen alın!