Neden Huzursuzuz?
Yaşam 3 dk.
Huzursuzluk, zaman zaman herkesin hissettiği duygulardan biridir. Bununla birlikte depresyonda olan kişiler kendilerini kızgın ya da huzursuz hissedebilir. Ruh halindeki bu değişiklikler, sadece kişiyi değil, başkaları ya da çevresi ile olan ilişkilerini de etkileyen bir durumdur. Bu sebeple bu duygularla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek önemlidir. AVİTA Online Psikolog, sosyal yaşamı ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen huzursuz hissetme konusunda online ortamda uzman psikolog desteği sağlıyor. Peki, huzursuzluk nedir, belirtileri nelerdir? İşte cevapları…
Huzursuzluk Nedir?
Huzursuzluk, tipik bir nevroz türüdür. Nevroz, aşırı ve mantıksız anksiyete veya takıntıdır. Bu, zihinsel dengesizliğin bir işaretidir. Yani, asıl sorun zihnin kendisindedir. Nevroz, genellikle depresyona ve çaresizlik duygularına yol açan gereksiz stres üretir. Huzursuzluk; hareketsiz olamama, dinlenememe, hayallere dalma, gezinme ve hareketsizlik gibi durumlarla birlikte tam anlamıyla hiçbir şeyden zevk alamama anlamına gelir.
Huzursuzluk Belirtileri Nelerdir?
Bütün gün çalışmaktan yorgun olduğu halde uyuyamama, huzursuzluğu tanımlamanın bir yoludur. Huzursuzluk, sürekli hareket etme ihtiyacı hissetmek, zihni sakinleştirememek veya ikisinin birleşimidir. Motor huzursuzluğu yaşayan insanlar, hareket etmediklerinde genellikle kollarında veya bacaklarında kramplar olduğunu hisseder. Alternatif olarak, bazı insanlar işteyken veya evde dinlenirken hareketsiz oturmakta zorluk çekebilir. Diğer insanlar zihinsel huzursuzluk yaşayabilir. Ayrıca; görevleri yerine getirmekte, zamanı yönetmekte veya geceleri uykuya dalmakta zorluk çekebilirler.
Huzursuzluğun bazı ortak özellikleri vardır. Huzursuz insanlarda yaygın olarak aşağıdaki belirtiler görülür;
- Hiperaktivite
- Titreme
- Kaygı
- Çarpıntı
- Uykusuzluk
- Dikkat dağınıklığı
- Ayakların veya ellerin titremesi
- Odaklanma, düzenleme veya zamanı yönetmede zorluk
- Kollarda veya bacaklarda rahatsız edici hisler veya kramplar
Modern dünyada pek çok huzursuzluk belirtisi vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- Sürekli bir şeyler yapma ihtiyacı (çalışmak, yemek yemek, televizyon izlemek veya sosyal medya bağımlılığı vb.)
- Duygusal patlamalara yol açan sinirlilik ve ajitasyon
- Vücudun çeşitli bölgelerinde fiziksel ağrı ve uyuşma
Modern yaşamda huzursuzluk hissinden kaçınmak son derece zordur. Huzursuzluğu artıran kültürel eğilimler de vardır. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Materyalist, tüketici ve marka odaklı bir kültür
- İmge veya vücut görünümüyle ilgili bir takıntı
- Daha fazla para, unvan ve eşya kazanma arayışı
- Ebeveynlerin çocuklarını sürekli bir aktivite alanına yönlendirmesi
- Sosyal medyaya bağımlılığı
Huzursuzluk Neden Olur?
Huzursuzluğunuza neyin sebep olduğunu belirlemek kolay değildir. Bununla birlikte bazı durumlar, huzursuzluğa neden olur. Örneğin;
- Huzursuz bacak sendromu (HBS): Huzursuzluğun yaygın bir nedenidir. HBS'li kişiler, özellikle yatakta yatarken, genellikle bacakları hareket ettirmek için rahatsız edici bir dürtü yaşarlar. Düşük demir depoları, periferik nöropati ve hamilelik gibi HBS'nin birçok nedeni vardır.
- Bazı ilaçlar veya gıda takviyeleri: Astım ilaçları veya ADD / DEHB ilaçları gibi bazı ilaçlar, güçlü bir uyarıcı etkiye sahiptir. Bu sebeple huzursuzluğa neden olabilir. Şizofreni veya Parkinson hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlarda dozun değiştirilmesi huzursuzluğa neden olabilmektedir. Aşırı kafein kullanımı da huzursuzluğun en yaygın nedenlerinden biridir.
- Hormonal (endokrin) dengesizlikler: Huzursuzluğun en yaygın hormonal nedeni, genellikle kilo kaybı, ısı intoleransı ve kalp çarpıntısı ile birlikte görülen hipertiroidizmdir.
- Nörolojik ve psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk nörolojik veya psikiyatrik nedenlere bağlı olabilir.
- Psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk; yaygın anksiyete bozukluğu (GAD), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), şizofreni ve bipolar bozukluk gibi nazı psikiyatrik bozukluklardan kaynaklanabilir.
Huzursuz Hissetme Halini Azaltmak için Neler Yapılabilir?
Son 1 yıldır Covid-19 pandemisi sebebiyle uzun süre evde kalan insanlarda huzursuzluk belirtileri artmıştır ve çoğu insanın düşündüğünden çok daha karmaşık bir fenomendir. Bu duygu durumuna girmek, bu sıkıntıyı üreten sorunları çözmemiz gerektiğini işaret etse de; uzman psikologlar, insanların kendilerini huzursuz hissettiklerinde aslında yapmaları gereken en iyi şeyleri yapmadıklarını düşünüyorlar.
Huzursuzluğa karşı alabileceğiniz bazı aksiyonlar;
- Ertelediğiniz işlerin ya da görevlerin listesini yapın ve sırayla bunları tamamlayın.
- İnisiyatif alın; müdürünüze ya da iş arkadaşlarınıza yardımcı olabileceğiniz herhangi bir şey olup olmadığını sorun.
- Birikmiş e-postalarınızı ya da mesajlarınızı temizleyin.
- Odanızı, iş masanızı ya da eşyalarınızı düzenleyin veya temizleyin.
- Bir enstrüman çalmayı öğrenin.
- Kısa bir hikaye ya da makale yazın.
- Bulmaca doldurun.
- Hobi aktivitelerini deneyin.
- Bir spor salona üye olun ya da online egzersiz programlarını takip edin.
- Uzun süredir görüşmediğiniz arkadaşlarınızı arayın.
- Yeni bir dil öğrenin.
AVİTA Online Psikolog ile Huzursuzluk Halini Aşın!
AVİTA Online Psikolog desteğiyle sürekli huzursuzluk halinden kurtulabilirsiniz. AVİTA Online Psikolog, alanında uzman psikologlar ile online ortamda destek vermektedir. Seanslarda gizlilik esas alınmaktadır. Seanslara zamandan ve mekandan bağımsız olarak katılmak mümkündür. Huzursuzluk neden kaynaklanıyor ve neler yapılabilir? AVİTA Online Psikolog’tan tüm bu sorulara ve daha fazlasına cevap alabilirsiniz!