Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?
Yaşam 2 dk.
Öfke pek çok insanın hayatının belirli dönemlerinde hissettiği, bu nedenle de tanıdığı bir duygudur. Öfkenin tamamen normal ve insani bir duygu olduğunu ve öfkelenmenin de bir insan için sağlıklı olduğunu unutmamak gerekir. Ancak kontrol edilemeyen öfke, kişinin hem kendisi hem de çevresi ile sorunlar yaşamasına neden olur. Öfkenin bir noktaya kadar sağlıklı olduğunu kabul etmek doğrudur ancak öfke artık bir sorun olduğunu hissettirdiğinde mutlaka bu duygunun yönetimi ile ilgili adımlar atılması gerekir. Öfke sorunu ile baş etmenin zorlaştığı ya da yeterli etkiyi oluşturmadığı durumlarda profesyonel destek alınması gündeme getirilmelidir.
Öfke Nedir?
Öfke yoğunluğu değişebilen ve bu değişimin fiziksel olarak da insanlar üzerinde etki ettiği duygusal bir durumdur. Kişi öfkelendiğinde adrenalin, noradrenalin ve enerji hormonları seviyelerinde artış meydana gelir. Kan basıncı yükselir ve kalp atış hızı artar. Bu durum, hem içsel hem de dışsal olaylara bağlı olarak meydana gelebilir. Öfkeyi ifade etmenin doğal ve içgüdüsel yolu agresif tepkiler vermektir. Ancak insanlar öfkelendikleri kişilere ya da nesnelere fiziksel saldırıda bulunmaktan kaçınırlar, yasalar, sosyal normlar ve sahip olunan sağduyu bu durumun dışa vurumundaki sınırları belirlemede etkilidir. Öfke genellikle ifade etme, bastırma ve sakinleştirme süreçleri ile başa çıkılan bir duygu olsa da bazı insanlarda kontrol sorunları görülmesi olasıdır. Öfke kontrolünde de amaç genel olarak öfke duygusunu yapıcı davranışlara dönüştürmektedir.
Öfke Kontrolü Nedir?
Öfkenin kontrol edilememesi ile birlikte saldırgan davranışlar ortaya çıkabilir. Öfke kontrolü ise kişinin düşünce, duygu ve davranışlarını daha sağlıklı ve yapıcı bir şekilde yönetmesini sağlayan teknikler bütünü olarak ifade edilebilir.
Öfkenizi Kontrol Etmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Öfke kontrolü insanların pişman olabileceği sözler sarf etmesinin ya da eylemlerde bulunmasının önüne geçmek için önemlidir. Bu noktaya gelmeden önce öfkeyi bastırabilmek için bazı uygulamalar yapılabilir.
Geri Sayın
Öfkelendiğinizi hissettiğiniz anlarda geri sayın. Herhangi bir söylemde ya da eylemde bulunmadan önce 10’dan ya da öfkenizin seviyesine göre daha yüksek bir sayıdan geriye saymak sakinleşmenize yardımcı olur. Bu aynı zamanda kalp atış hızını yavaşlatır.
Mola Verin
Öfke kişinin daha hızlı ve az nefes almasına neden olur. Burundan yavaşça nefes almak ve ağızdan nefesi yavaş yavaş vermek öfkenin azaltılmasına oldukça etkili olur.
Yürüyüşe Çıkın
Sinirlendiğinizi hissettiğiniz zaman yürüyüşe çıkmak, koşmak, bisiklete binmek gibi öfkeden gelen enerjiyi hareket etmeye yöneltmek, durumu kontrol etmenize yardımcı olur.
Sessiz Kalın
Öfkelendiğiniz zaman sessizliğinizi korumaya çalışın. Öfkeliyken kuracağınız cümlelerin ne kadar yıkıcı olabileceğini ilk anda anlamayabilirsiniz ancak siniriniz yatıştığında pişman olacağınız cümleler kurmamak adına sessiz kalmaya özen gösterin. Tek başına olduğunuzda bile yine sessiz kalmak çözümdür, bu sayede düşüncelerinizi kontrol altına alabilirsiniz. Kendinizle konuşarak öfkenizi daha da alevlendirebilirsiniz.
Profesyonel Destek Alın
Öfkeyi kontrol altına alamamak, kişilerin çok ciddi zararlar görmesine neden olabilir. Öfke yüzünden kişisel ilişkilerin zedelenmesi ve sağlık sorunlarının ortaya çıkması uzun vadede kişinin yaşam kalitesini oldukça kötü etkiler. Öfkenizi yeterince kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız kendinize ve çevrenize zarar vermemek adına profesyonel destek almayı düşünmeniz gerekir. Profesyonel destek; hem öfkelenmenize neden olan konulara daha farklı yaklaşımlar ile bakmanıza, hem de genel olarak öfkelendiğiniz zamanlarda neler yapacağınıza odaklanmanıza yardımcı olur. AVİTA Online Psikolog ile alanında uzmanlaşmış profesyonelleri ile online görüşme ile sorunlarınıza eğilebilir ve gerçek çözümler elde edebilirsiniz. Zamandan ve mekândan bağımsız online olarak alabileceğiniz AVİTA Online Psikolog ile ihtiyaç duyduğunuz her an profesyoneller yanınızda.