Blog

Olumlama Yapmanın Gücü

Yaşam 3 dk.

Olumlama Yapmanın Gücü

Olumlama yapmak bazı insanlar için boş yere yapılan Pollyannacılık olarak gözükse de aslında insan yaşamında çok değerli etkileri olan, kişilerin yaşamlarında değişimler yapmalarını destekleyen bir kavramdır. Doğru yapıldığı zaman insan hayatında çok değerli bir etkisi olan olumlama üzerine merak edilen soruları cevaplayarak, yaşamanız için çekincelerden oluşan engellerinizi kaldırmanız adına ufak da olsa bir adım atmanıza yardımcı olmak istiyoruz. 

Olumlama Nedir? 

Bu işi de başaramayacağım, yeterince zeki değilim, iyi bir konuşmacı olamam, keşke fikirlerimi savunabilseydim, bunu yapamadığım için asla istediğim terfiyi alamayacağım, bu iş için yeterince iyi değilim… Söz konusu düşünceler size tanıdık geldiyse aslında olumlama yapmanın ne olduğunu biliyorsunuz ama yanlış tarafta duruyorsunuz demektir. Olumlama her zaman güzelliklerden, muhteşemliklerden ya da olmazları oldurmaktan bahsetmek değildir. İnsan hayatındaki her duygunun, düşüncenin ve durumun iki hali olduğunun farkında olmak ve motive edici olan tarafa yaklaşmaktır. “Bu işi de başaramayacağım” demek daha önceki başarısızlıklarınıza bir gönderme olabilir ama temelinde sizi olumsuzluğa hazırlar. Burada yapılması gereken “Evet daha önce başarısızlıklarım oldu ama aldığım dersler ve edindiğim tecrübeler beni bu işe hazırladı.” diyebilmek olumlama yapabilmek ve olaylara olan bakış açısını negatiften pozitife çevirmektir. 

Söylediğimiz sözler, kurduğumuz cümleler ve hatta seçtiğimiz kelimeler bilinçaltını ve bilinci doğrudan etkiler. Davranışlarımız, düşüncelerimiz, alışkanlıklarımız, sosyal ilişkilerimiz bu etkinin altında kalır. Olumlama da istemsiz olarak seçilen kelimelerin ve cümlelerin zihinde bir imge haline gelmesi ve kişiye ilham vermesi olarak tanımlanabilir. Bu noktada doğru yaklaşımı sergilemek, pozitif olanı tercih etmek önemlidir. 

Olumlamanın İnsan Hayatındaki Etkileri

Doğru bir yaklaşımla yapılan olumlama; 

• Motivasyonun yükselmesine yardımcı olur, 

• Zihnin hedefler doğrultusunda odaklanmasını sağlar, 

• Bilinçaltını etkileyerek, bilinçaltının insan üzerindeki şaşırtıcı etkisini harekete geçirir, 

• Düşünce şeklini değiştirir, 

• Olumlu yaklaşımlar sosyal ilişkileri doğrudan etkiler ve insanı daha pozitif ve enerjik olmaya yöneltir, 

• Davranış şekli değişir ve bu sayede insanlarla kurulan etkileşimler değişir. 

Tüm bunlar kişinin hayatında çok değerli değişimler meydana gelmesini sağlayabilir. Olumlamanın bu kadar değerli etkisi varken herkesin neden yapmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Olumlama yapmak ve bunu içselleştirmek zordur. Olumlama sadece dudaklarımızdan dökülen pozitif kelimeler değildir. Bu kelimelere inanmak, söylediklerimize yürekten inanmak ve gerçekten tüm ihtimalleri göz önünde bulundururken pozitif kalabilmektedir. 

Olumlama Nasıl Yapılır?

Olumlama temel olarak insanın yaşam şeklinde değişimler yapması anlamına gelir. Bu nedenle sadece güzel ve pozitif cümleler telaffuz etmek olumlama yapmak için yeterli değildir. Kişinin kendine ve söylediklerine gerçekten inanması gerekir. Bunu sağlamak için hem içsel sorunlarla başa çıkmış olmak hem de sürece alışmak gerekir. Eğer sizi olumlu bakmaktan alıkoyan, ruh halinizi kötü etkilediğini düşündüğünüz, paylaşmanız gerektiğine inandığınız sorunlarınız yoksa olumlama için günlük bir rutin oluşturarak düşüncelerinizi değiştirebilirsiniz. 

Güne pozitif bir başlangıç yapabilmek olumlama için çok önemlidir. Sabah işe geç kalma endişesi ile atar topar uyanmak, evden stresle çıkmak ve işe panik içerisinde gitmek içten içe kendinize kızmanıza neden olan davranış şekilleridir. Bunun yerine sabah saatlerinde kendinize zaman ayırabileceğiniz bir rutin geliştirmeniz hem içsel çatışmalarınızın önüne geçer hem de stresten uzak bir şekilde güne başlamanızı mümkün kılar. Evden çıkış saatinden önceki 1 saatlik süreçte kişisel zaman yaratmak, o gün yapılacakları listelemek hem profesyonel yaşam hem de özel yaşam ile ilgili küçük ama motive edici hedefler yazmak günün iyi geçmesinde çok etkilidir. 

Olumlama Örnekleri

• Kendime inanıyorum ve yeterince istersem başarabileceğimden eminim. 

• Ben olumsuzluklardan ders alan bir insanım, yaşadığım olumsuzluklar beni ileriye taşır. 

• Kendime güvenmeli ve yeteneklerimin farkında olmalıyım. 

• Her ne olursa olsun mutlu olmayı seçiyorum. 

• Hayat bugün yaşanmalı, dün için yapılacak bir şey yok, yarın ise henüz gerçekleşmedi. 

• Kendimi seviyorum ve olduğum kişi olmaktan mutluyum. 

• Uyumak için uzandığım zaman aklıma gelen duygu ve düşüncelerin beni rahatsız etmesine izin vermeyeceğim. 

• Arkadaşlarım, ailem ve çevremdeki insanlarla daha güçlüyüm. 

Yukarıda verdiğimiz olumlama örnekleri çok daha fazlalaştırılabilir. Ama bakıldığında hepsinin temelinde anda kalabilmenin, anın tadını çıkarabilmenin çok değerli olduğu görülebilir. Önemli olan da düne takılmadan, yarın için endişelenmeden bugün yapabileceklerimize odaklanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda tüm bu kavramlar birbiri ile iç içe girebilir. Kişi tek başına başa çıkamadığı duygu ve düşünceleri arasında boğulmamak için profesyonel destek alabilir. Bu sayede hem farklı bir bakış açısı ile mevcut durumu gözlemlemek hem de kendi kararlarımıza, düşüncelerimize ve duygularımıza uzaktan bakarak daha iyi analiz yapabilmek mümkündür.  

Hayatınızla ilgili olumlu bir değişim için adım atmaktan çekinmemelisiniz. Bu hayata bir kere sahip olduğumuzu ve bu sürenin en keyifli şekilde geçirilmesini gerektiğini unutmamalıyız. Avita Online Psikolog hayatın, olayların ve duyguların size zor geldiği durumlarda ihtiyacınız olan desteği profesyonel bir şekilde alabilmenizi sağlar. Aldığınız destek hayat boyu daha olumlu ve mutlu bir insan olabilmeniz için atacağınız en değerli adımlardan birisidir.

Avita Online Psikolog Yayında!