Blog

Olumsuz Duygular Bizi Nasıl Etkiler?

Yaşam 2 dk.

Olumsuz Duygular Bizi Nasıl Etkiler?

Öfke, endişe, korku, hayal kırıklığı… Saydıklarımız olumsuz duygular denildiği zaman akla gelenlerden sadece birkaçı. Hayatımızda olumsuz olarak nitelendirilen duyguları hissetmemiz oldukça normaldir çünkü olumsuz duygular da tıpkı olumlu duygular gibi insan olmanın ve yaşamanın bir parçasıdır. Olumsuz duygular strese sebep olabilirken ve insanların kötü hissetmesinde büyük bir etkiye sahiptirler. Bu nedenle de olumsuz duygu ortaya çıktığında kaçınmak ve reddetmek olağan gibi gözükse de bu duyguların doğru şekillerde deneyimlenmesi sağlıklıdır. Olumsuz duyguları inkâr etmeden yönetebilmek, aslında onlardan etkilenmemenin başarılı bir yoludur. 

Olumsuz Duyguların İnsanlar Üzerindeki Etkileri 

Duygu ve düşünceler insan sağlığını etkileyebilir. Özellikle de inkâr edilen, yaşamamıza izin verilmeyen duyguların sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu söylemek mümkündür. Kabullenip ifade edilen ve özgürce deneyimlenen duygular, kötü etkilerini bırakmadan akıp giderler. Olumsuz duyguları bastırmak ve yok saymak kişinin enerjisini tüketirken, fiziksel sorunların da ortaya çıkmasına sebep olabilir. Olumsuz duygular görmezden gelindiği zaman kişinin mutsuz olmasına neden olur. Vücudun hormonal dengesi bozulur, mutlu olmak için gerekli hormonların üretilmesine engel olan ve bağışıklık sistemine zarar veren bir döngünün meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelir ve sonucunda da kronik stres ortaya çıkabilir. Bastırılmış ve yönetilemeyen öfke sindirim bozukluklarına, yüksek tansiyona ve kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir. Geri plana atılan olumsuz duygular uyku düzeninin zarar görmesine ve buna bağlı olarak yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. 

Yapılan araştırmalar olumsuz duyguların hem fiziksel hem de mental sağlığı kötü anlamda etkilediğini ve insanların yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olduğunu göstermiştir. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, zayıflamış bağışıklık sistemi, şeker hastalığı, sindirim sorunları, kas ağrıları ve krampları, iştah azalması ile birlikte ortaya çıkan beslenme sorunları, insomnia, dehidrasyon gibi sorunların olumsuz duygular ile doğrudan ilişkisi olabileceğini unutmamanız gerekir. 

Olumsuz Duygularla Baş Etme Yöntemleri 

Olumsuz duygular ortaya çıktığında bu duyguları baskılamak ve görmezden gelmek yerine onlarla başa çıkmayı tercih etmek hem fiziksel hem de mental açıdan sağlıklı kalmayı mümkün kılar. Alışkanlıkları, düşünceleri ve bakış açısını değiştirmek olumsuz duygular karşısında çok daha güçlü olmaya yardımcı olur. 

Davranış Şeklini Değiştirme 

Duygular, fizyolojik süreçler ve fiziksel sağlık ile iç içedir. Vücudun strese, olumsuz duygulara karşı verebileceği tepkileri yönlendirebilmek için dikkat edilmesi gerekenler şöyledir; 

  • Kaliteli ve yeterli uyku, 
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme, 
  • Düzenli egzersiz, 
  • Yeterli su içme, 
  • Aile ve arkadaşlarla kaliteli zaman geçirme gibi adımları hayata entegre ederek negatif duyguların etkisinin azalmasına yardımcı olur.  

Atılan bu adımlar fiziksel şeylere odaklanmayı bu sayede fiziksel olarak hissettiklerinizi değiştirmeyi ve geliştirmeyi sağlarken aynı zamanda olumsuz duyguların fiziksel etkilerini de azaltır. Bunların yanı sıra rahatlatıcı aktiviteler yapmak, bireysel zaman yaratmak, hobi edinmek kısacası insanın kendine daha şefkatli davranmaya başlaması da olumsuz duygular ile başa çıkmak için oldukça önemlidir. 

Düşünceleri Değiştirme 

Davranışları değiştirmenin, olumsuz duyguların neden olduğu etkileri azaltmada etkisi olsa da düşünceleri değiştirmenin etkisinin de çok değerli ve özel olduğu unutulmamalıdır. Negatif duygu insanın kendisine karşı acımasız olmasını sağlar. İşe yaramaz, başarısız veya yalnız hissetme olumsuz duyguların bir sonucu olarak ortaya çıkar ve bu duyguların devamlılığında olumsuz duyguların artması, kısacası bir kısır döngüye girilmesi söz konusu olur. Olumsuz duygulara eşlik eden olumsuz düşünceleri değiştirmek ve dönüştürmek bu duygulara karşı daha güçlü durmaya ve bu duyguların akışta daha iyi ilerlemesine yardımcı olur. Düşünceleri değiştirme noktasında geçmişi bırakmak için çabalamak, gelecek için ortaya çıkan kaygılarla yaşanan anı boşa harcamamak da çok önemlidir. Olumsuz duyguları doğal akışa bırakabilmek anda kalmayı başarmak ve düşünceleri de bu doğrultuda ilerletmek gerekir. 

Düşünceleri değiştirmek kolay değildir. ‘Ben işe yaramazım’ demek yerine ‘Başarabilirim!’ demek her zaman daha zordur. İnsanın kendini eleştirmesi çok daha kolay bir yoldur. Olumsuz düşünceleri, olumlu düşüncelere çevirmede zorlanmak ise olağandır. Eğer düşünceleri değiştirmek size zor geliyorsa, kendinize karşı çok acımasız eleştiriler yaptığınızı fark etmekte bile zorlanıyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz. Avita Online Psikolog hizmeti ile istediğiniz yerde ve zamanda, profesyonel destek almakla ilgili pek çok bahanenin ortadan kalktığı bir sistemde, ihtiyacınız olan desteği alırken aynı zamanda tamamen objektif bir ortamda duygu ve düşüncelerinizle ifade ederek olumsuz duygularınızla yüzleşebilirsiniz. 

Avita Online Psikolog Yayında!