Blog

Öz Güven Eksikliğini Aşmak

Yaşam 3 dk.

Öz Güven Eksikliğini Aşmak

Kendini yetersiz, değersiz, sevilmeyen ve kabul edilemez görmek… Bu duygulardan bir ya da birkaçı öz güven eksikliğine işaret eder. Kendimizi tanımlarken kullanmayı tercih ettiğimiz ifadeler ne yazık ki hayatımızı doğrudan etkiliyor ve olumsuz ifadelerden olumlu etkiler çıkması pek de mümkün olmuyor. Söz konusu tanımlamaları kullandıkça öz güven eksikliği daha şiddetli bir şekilde hayatı etkilemeye devam ediyor ve öz eleştiri olarak ifade edilen düşünceler ise giderek acımasızlaşabiliyor. Öz güven sorunları yaşamak her insanın deneyimleyebileceği bir durumdur ancak önemli olan bu sorunların doğru yaklaşımlar ile aşılabileceğidir. Pek çok insanın hayallerinin peşinden gitmemesinin sebebi de öz güven eksikliğidir ama biz bunu kendi içimizde başarısız olma korkusu veya mükemmeliyetçilik olarak tanımlarız. Bu tanımların altında insanın kendini yetersiz gördüğü gerçeğinin olma ihtimali de oldukça yüksektir. Bu yazımızda öz güven eksikliğini aşabilmek için atılması gereken adımlardan bahsedeceğiz.

Kendinizi Başkaları ile Kıyaslamaktan Vazgeçin

Özellikle sosyal medyanın hayatımızı işgal ettiği son yıllarda insanların kendilerini başkaları ile kıyaslaması bir alışkanlık haline geldi. Oysa insanlar hayatlarındaki zorlukları veya olumsuzlukları paylaşma motivasyonuna sahip değildir, aksine her şeyin iyi gittiğini görmeye ve kendilerini buna inandırmaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kendinizi başları ile kıyaslamak çok yanıltıcı bir deneyim olabilir. Elbette hayatlarını gerçekten tam olarak sizin hayal ettiğiniz gibi yaşayan insanları da görebilirsiniz. Ama bir başkasının hayatını kıskanmak veya kendi hayatınızla onu kıyaslamak sizi ileriye götürmez, kendi hayatınıza odaklanmanıza engel olur.

Çevrenizdeki İnsanlara Dikkat Edin

Sürekli olumsuz düşüncelere sahip insanlarla ya da her şeye olumlu bakıyor gibi gözüken toksik pozitif insanlarla zaman geçirmek yorucudur. Çevrenizdeki insanlara baktığınız zaman size nasıl hissettirdiklerini değerlendirin. Size başarısız, değersiz veya beceriksiz hissettiren insanları çevrenizde tutmamanız gerekir. Elbette çevrenizdeki insanların sizi boş yere pohpohlaması ve sürekli duymak istediğiniz sözler sarf etmeleri de doğru değildir ancak kendinizi yanında rahat ve iyi hissettiğiniz insanlarla daha çok zaman geçirmek öz güven eksikliğinize de iyi gelecektir.

Anda Yaşayın

Anda yaşamak denildiği zaman insanların aklına buhurdanlıktan yayılan mis gibi kokular, bitmeyen meditasyon saatleri ve hiçbir şey için koşturmak zorunda olmamak gibi farklı imgeler gelir, bu sebeple pek çok insana erişilemez bir lütuf gibi gelebilir. Oysa anda yaşamak zor olsa da sadece şimdimiz ile ilgilidir; dün yaptığınız ve hata olduğunuz şeyleri düşünmeden; yarın yapabilecekleriniz veya bekledikleriniz ile ilgili endişe duymadan hayata devam etmek demektir. İnsan olarak dün veya yarın üzerinde etkimiz olmadığını kabul etmek bizi bugünde kalmaya ikna eder. Bugün yapabileceklerimizin karşısındaki tek engel kendimiz olduğu için anda kalmayı ve günün tadını çıkarmayı unutmamak kendimize olan inancımızın pekişmesi için önemlidir.

Kendinizi Önceliklendirin

Öz güven eksikliği yaşayan pek çok insanın yaşadığı sorun kendi önceliklerini görmemesidir. İnsan değersiz, yetersiz ve beceriksiz olduğunu kabul ettiği noktada kendi isteklerini düşünmeyi bırakır, başkalarının isteklerini ve arzularını kendisininmiş gibi görmeye başlar. Durun ve düşünün çünkü bu hayat sadece sizin. Ne istiyorsunuz? Nasıl bir hayata sahip olmak istersiniz? Sağlığınızdan, aktivite seviyenizden memnun musunuz? Nerede tatil yapmak sizin için güzel olurdu? Kendinize sorabileceğiniz ve verdiğiniz cevapları gerçekleştirdikçe mutluluk duyacağınız, haz alacağınız yüzlerce soru var. Sorun, cevaplayın ve kendiniz için adım atın. Kendinizi önceliklendirmeye başlayınca düşünceleriniz de değişir.

Elinizden Geleni Yapın ve Bırakın

Öz güven eksikliğinin bir nedeni de kendini hazırlıksız hissetmektir. Bu nedenle önünüzdeki iş ile ilgili yapabileceğiniz tüm hazırlıkları yapmaya özen gösterin. Sizden bağımsız gelişen durumlardan ötürü kendinizi suçlamayın. Hazırlık yaparken atladığınız bir nokta karşınıza çıkarsa, kendinize yüklenmeyin çünkü neyi atlamamanız gerektiğini öğrenmek de bir kazanımdır. Hiç harekete geçmeden sadece olumsuz düşünceler içerisinde kaybolarak bir kez daha haklı çıkmaktan daha fazlasını elde edemezsiniz. Aksine, elinizden geleni yaptığınıza kendinizi ikna ettiğiniz zaman korkularınız azalacaktır.

Destek Alın

Kendinizi değersiz, yetersiz hissetmenize neden olan; başarısızlığınızda çok büyük bir yere sahip olmasına izin verdiğiniz öz güven eksikliği hayatınızdan çıkarmanız gereken bir sorundur. Pek çok insan ne yazık ki bu sorunla yaşar, bu sorunu fark etmez veya onunla yaşamaya alışır ve hayatının mutsuzlukla akıp gitmesine seyirci kalır. İnsanlar olarak kendimize karşı çok acımasız davranabileceğimiz için bizden uzakta, sosyal çevremize dahil olmayan, farklı bir bakış açısına sahip profesyonellerden destek alarak bizi mutluluğa götürecek ilk adımı atmış oluruz. Avita Online Psikolog, alanında uzmanlaşmış profesyoneller ile istediğiniz yerde ve zamanda görüşebilmenize imkân tanıyan sistemi ile her zaman yanınızda. Tek yapmanız gereken ilk adımı atmak.

Avita Online Psikolog Yayında!