Blog

Öz Şefkat Nedir?

Yaşam 2 dk.

Öz Şefkat Nedir?

Öz şefkat, kısaca “kendine merhametli ve anlayışlı davranmak” olarak tanımlanabilir. Zor bir dönemden geçerken sevdiğiniz bir arkadaşınıza karşı davrandığınız gibi kendinize karşı da aynı şekilde iyi davranmanız anlamına gelir. Acıyı fark etmek, kendinizle empati kurmak veya kendinizle “acı çekmek”, nezaket ve anlayış sunmak gibi duygularla karakterize bir duygu durumudur. Avita Online Psikolog, öz şefkat duygularınızı keşfetmek ve kendinize merhamet etmek ile ilgili psikolojik durumlarla konusunda online ortamda psikolojik destek sağlıyor! Peki, öz şefkat nedir? Öz şefkat ile benzer duygular arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Öz Şefkatin Tanımı

Öz şefkat; kavramsal olarak, “fiziksel, psikolojik ve ruhsal gelişimi destekleyen eylemlerle gelişen kendini takdir etme hali” olarak tanımlanır. Kendinize “sevgi ve saygıya layık bir insan” olarak değer vermekle ilgili bir durumdur. Kendini sevmek, kendine şefkatten daha istikrarlı bir yapıdır. Kendinize karşı her an şefkatli olmayı seçebiliyor olsanız da öz şefkat, geliştirilmesi gereken bir duygudur.

Daha basit bir tanıma göre de öz şefkat; “kişinin kendine sevdiği biri gibi davranması” halidir. Bir arkadaşımız çok zor bir dönemden geçerken, bir hastalık ya da kaza halinde veya bir ölüm vakası karşısında ona oldukça şefkatli davranırız. Onu teselli etmek için elimizden geleni yaparız. Aynı olayları kendimiz yaşadığımızda, zor durumdaki bir arkadaşımıza ya da sevdiğimize nasıl davranıyorsak kendimize de öyle davranabiliriz. Bu, öz şefkattir!

Aynı şekilde öz şefkat halinde, zor durumdaki birine karşı ses tonumuz nasıl oluyorsa, kendi iç sesimiz de kendimize karşı aynı tonda olur. İşler planladığınız gibi gitmediğinde, her türlü aksilik üst üste geldiğinde kendimize öfkelenmek yerine kendimizi sakinleştiririz. Bir anlamda kendimizle dost oluruz. İşte bu, tam olarak öz şefkattir!

Öz Şefkat, Öz Saygı ve Öz Güven

Öz şefkat, öz saygı ve öz güven gibi duygularla benzer yapıdadır; ancak bazı farklı noktalar vardır. Öz şefkat araştırmacıları, kendi benliğimizle ilgili bu durumlar arasındaki farkları açıklamak için çeşitli araştırmalar yapıyor. Buna göre, öz şefkat, öz saygıya benzer görünse de birçok yönden farklıdırlar. Öz saygı; öz değer duygumuz, algılanan değer veya kendimizi ne kadar sevdiğimiz anlamına gelir. Öz saygının aksine öz şefkat ise, öz değerlendirmelere dayanmaz. İnsanlar kendilerine şefkat duyar; çünkü tüm insanlar şefkati ve anlayışı hak eder. Bu durum, bazı belirli özelliklere sahip oldukları için değildir.

Öz güven ile ilgili olarak da öz şefkatin sahip olduğu temel bir unsur eksiktir. Öz güven, yetenekleriniz hakkında daha iyi hissetmenizi sağlarken, aynı zamanda bu yeteneklerinizi fazlasıyla abartmanıza da yol açabilir. Öz şefkat ise kusurlarınızı ve sınırlarınızı kabul etmenizi sağlayarak, kendinize daha objektif ve gerçekçi bir bakış açısıyla bakmanıza olanak tanır.

Öz Şefkat ve Narsisizm

Aşırı derecede öz şefkatli bir ruh hali durumunda kişinin narsist bir yapıya dönüştüğü iddia edilse de, gerçekte bunlar çok farklı iki kavramdır. Öz şefkat, sosyal karşılaştırmalar yapmaya gerek kalmadan kendini sevmektir. Günlük yaşamdaki performansı ile ve başarıları ile ​​gurur duymaktır. Kendinize ihtiyaç duyduğunuz onayları vermektir. Ara sıra belirsizlik hissetmenin ve kendinizden şüphe etmenin sorun olmadığını fark etmektir.

Narsisizm ise tam tersidir. Narsistler kendilerini daha iyi hissetmek için başkalarıyla karşılaştırırlar. Hatta bu durum narsistlerde bir takıntı haline gelmiştir. Başkalarının sürekli onayını isterler ve olayları siyah beyaz olarak görürler. Öz şefkat, benlik için dürüst ve gerçek bir takdirdir; narsisizm ise tamamen herkesten daha iyi olduğunu kanıtlamak ve başkalarının seni, görmek istediğin gibi görmesini sağlamakla ilgilidir. Öz şefkat kendine odaklanırken, narsisizm “diğerleri” odaklıdır.

Avita Online Psikolog İle Öz Şefkat Duygularınızı Artırın!

Avita Online Psikolog, öz şefkat duygularınızı geliştirmeniz için size bulunduğunuz yerde online ortamda psikolojik destek sağlıyor. Hayatınızda ya da iç dünyanızda yaşadığınız olumsuz süreçlerle nasıl başa çıkabilirsiniz? Kendiniz ile dost olacak kadar sevecenlik kazanmanız için neler yapmalısınız? Tüm duyguları kabullenmek, yaşadığınız acılara anlamlı bir kurgu ile dayanabilmek ve kendinize esnek davranmak için öz şefkat duygularını nasıl artırabilirsiniz? Şefkatin iyileştirici gücü ile öz saygınızı ve öz güveninizi nasıl artırabilirsiniz?

Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını Avita Online Psikologtan öğrenin!

Avita Online Psikolog Yayında!