Blog

Pandemi Döneminde Çalışan Motivasyonunu Nasıl Artırabilirsiniz?

Pandemi Döneminde Çalışan Motivasyonunu Nasıl Artırabilirsiniz?

Pandemi, insanların sadece fiziksel sağlığını tehdit eden bir durumdan çok daha fazlasına neden oldu. Bu dönemde pek çok şirket pandeminin sebep olduğu risklerini ve insan sağlığını tehdit eden Covid-19 virüsünün bulaş riskini azaltmak için evden çalışma modeline geçiş yaptı. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve insanların yaşamını doğrudan etkileyen bu süreçte, çalışanların motivasyonu da olumsuz olarak etkilendi.

Uzaktan bakıldığı zaman evden çalışmak daha konforlu ve motive edici bir durum olarak gözükse de çalışanların bu duruma alışması, yaşam alanlarını çalışma alanlarına dönüştürmesi ve işleri ile hayatları arasındaki çizginin belirsizleşmesi, pandeminin çalışan motivasyonuna olumsuz etkileri olarak göze çarpıyor. Bu dönemde evden çalışma modeline geçemeyen şirketlerde de çalışanların sürekli olarak bulaş riski ile yaşaması, kendilerini ve sevdiklerini Covid-19 riski karşısında savunmasız görmesi de motivasyon kaybının bir diğer nedeni. Her iki durumda da çalışanların duygu durumlarının normalleşmesini ve yaşamın olağan akışında devam edebilmesini sağlamak için şirketlerin attığı adımlar büyük önem taşıyor. Mutlu, kendini güvende hisseden ve içinde bulunduğu zor durum karşısında yalnız hissetmeyen çalışanların bu dönemde daha az motivasyon kaybı yaşayacağını unutmamak gerekiyor. 

Ulaşılabilir Olmak

Ekipleriniz evden, ofisten ya da dönüşümlü olarak ofisten çalışırken bu dönemin kendine has dinamikleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu süreçte bir yöneticinin kolay ulaşılabilir olması çalışan motivasyonu açısından büyük bir öneme sahip. Pandemi döneminin getirmiş olduğu başta psikolojik destek ihtiyacı göz önünde bulundurulduğu zaman kişilerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlamanın bir yolu da kolay erişilebilir olmak ve erişim sağlandığında sorunlara çözüm sunmak. Bu sayede zorlu süreçlerden geçen, evden çalışan ya da ofise gitme zorunluluğu olan kişilerin yalnızlaşmasını engellemek de mümkün oluyor. Bu dönem sadece çalışanlar için değil yöneticiler için de aynı zorlukları sunuyor. Bu durumda da dışardan destek alabilmek de oldukça değerli.

Çalışan Güvenliğini Ön Planda Tuttuğunuzu Hissettirin

Pandemi döneminde özellikle evden çalışmaya geçiş yapamayan çalışanlar için bu süreç daha zorlayıcı olabiliyor. Evden ya da ofisten çalışma modeli fark etmeksizin tüm çalışanlar için pandemi önlemlerinin en etkin şekilde planlandığından ve uyguladığından emin olmak önemli. Ofiste çalışanlar için ofis içi sosyal mesafeye özen göstermek, çalışma alanını yeniden düzenlemek, insanların gruplar halinde zaman geçirdiği alanları yeniden organize etmek, dezenfeksiyon işlemleri yaptırmak ve çalışma saatlerinde revizyonlar yapıp özellikle toplu taşıma kullananların daha sakin zamanlarda yolculuk yapmasını sağlamak ofiste çalışanların güvenliği için alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Bu tür önlemlerin hem çalışanların güvenliğini sağlamanıza, sağlığını korumanıza yardımcı olurken riskli bir ortamda çalışma hissinin verdiği motivasyon düşüklüğünü de azaltmaya yardımcı olur.

İhtiyaçları Belirleyin

Pandemi döneminde evden ve ofisten çalışanların farklı ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekir. Bu zor dönemde evden çalışmak çok konforlu ve güvenilir gözükse de aslında evden çalışmanın da kendine has zorlukları olduğu unutulmamalıdır. Sağlık için alınabilecek en büyük önlem evden çalışmak olsa da insanların ev ortamlarının çalışmaya uygun olup olmaması, bir anda pek çok insanın eğitimine ya da işine evden devam etmeye başlamasının çalışanlarınızın aile hayatları açısından getirdiği zorluklar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Pandemide ofisten çalışmaya devam edenlerin kendilerini güvende hissetme ihtiyaçları olduğu kadar evden çalışanların da nefes alabilecekleri bir zamana gerek duyabildiklerini unutmamak gerekir. Bu nedenle süreçte her bireyin farklı beklentileri ve ihtiyaçları olabileceğini göz önünde bulundurmak motivasyon açısından büyük öneme sahiptir.

Avita Çalışan Destek Programı, çalışanlarınızın hayatlarının her alanındaki sorunlar ile baş etmelerine yardımcı olabilmek için 7/24 yanınızda! Pandemi döneminde psikolojik destek başta olmak üzere tıbbi danışmanlık, sağlıklı beslenme danışmanlığı, teknolojik destek gibi farklı ihtiyaçlara yönelik hizmetlerimizle tanışmak ve çalışanlarınızın motivasyonunu artırmak için sizleri de Avita Çalışan Destek Programı’na bekliyoruz. 

İletişim Formu

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.