Blog

Pandemi Döneminde İş ve Özel Yaşam Dengenizi Korumanın 5 Yolu

Yaşam 3 dk.

Pandemi Döneminde İş ve Özel Yaşam Dengenizi Korumanın 5 Yolu

Pandemi herkesin yaşamını bir şekilde etkileyen ve henüz tüm etkilerinin ne zaman ortadan kalkacağını tahmin edemediğimiz bir süreç. Pandemi sürecinde şirketler gerekli önlemleri almak ve çalışanlarını olası risklerden korumak için evden çalışma planlarını hızla devreye sokmuş olsalar da çalışanların bu yeni çalışma metoduna kolay bir şekilde uyum sağlayamadığı görülüyor. Mesai sonrasında devam eden mailler ve yazışmalar normal çalışma dönemlerinde bile özel hayatı yeterince işgal edebiliyorken artık evden çalışmayla ile birlikte “bilgisayarın başına 5 dakika geçebilir misin?” taleplerinin artması çalışanları zorluyor. Kendine has kısıtlayıcı özelliklere sahip olan bu dönemde yeniliklere uyum sağlamak zor gözükse de aslında birkaç önlem alarak iş ve özel yaşam dengesi sağlamak, bu süreci konforlu bir şekilde geçirebilmek mümkün. Peki nasıl mı? İşte sizler için hazırladığımız 5 farklı öneri… 

Planlama Yapın 

Evden çalışmak şüphesiz ki büyük bir konfor. Ancak bu konforu devam ettirebilmek çalışanların elinde. Pek çok çalışanın bu dönemde kendisine “nasılsa trafikte vakit kaybetmiyorum, biraz daha fazla çalışsam ne olur?” telkininde bulunduğunun farkındayız. Ama bu telkinin bir sınırının olmadığını ve uzun vadede tükenmişlik sendromu yaratabileceğini unutmamak gerekiyor. Evet evden çalışma ile trafik stresinden kurtulmak mümkün ama bir yandan da kendimize zaman ayırmaktan ve mesafeli de olsa sosyalleşmekten uzak kaldığımızı unutmamamız gerekiyor. Hem iş hayatına verimli bir şekilde devam edebilmek hem de özel yaşamın gereksinimlerini karşılamak için çalışma saatlerinin planlanması çok önemli.  

Home Ofis Tanımınızı Yapın

Bir süre evden çalışacağını öğrenen her insan gibi en kolay şekilde adaptasyonu sağlamayı tercih etmiş olabilirsiniz. Ama geçici kavramından uzaklaşmak ve olabildiğince sınırları olan bir çalışma alanı düzenlemek, özel hayatınızla işinizi ayırmanıza yardımcı olacak. Eviniz müsaitse bir odayı ya da değilse bir masayı kendinize ofis olarak belirledikten sonra iş saatlerinizi ve bu saatlerdeki taleplerinizi birlikte yaşadığınız insanlarla paylaşın. Dağınıklıktan ve gürültüden uzak bir alan gün içerisinde işlerinize kolayca odaklanmanızı ve mesainiz bittiğinde kendinize dönebilmenize yardımcı olur.  

İhtiyaçlarınıza Fırsat Verin 

Evden çalışmanın güzel yanlarına odaklanmak bu süreçte iş ve özel yaşam dengesi kurmanıza yardımcı olur. Ofisteyken 5 dakika arkanıza yaslanıp, gözlerinizi kapatmanız çok garip gözükebilirken evde bunu rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Kendi kendinize kalacağınız 5 dakikanın size yüksek verimlilik olarak geri döndüğünü gözlemlediğiniz zaman daha istekli devam edeceğinizi unutmayın. Buna ek olarak kahve ve yemek molalarınızı yakın arkadaşlarınızla değerlendirerek sosyalleşebilirsiniz. Dijital dünyada sanal bir kahve molası vermek hem size hem de çevrenizdekilere iyi gelecektir.  

Sınırlar Çizin 

En disiplinli insanlar bile alıştıkları ofis ortamından uzaklaştığında bocalayabiliyor. Uzaktan çalışmanın yanı sıra uzaktan eğitim de hayatımıza dahil olmasıyla bir anda evde hiç alışılmadık bir kalabalık ile karşılaşıyoruz. Dolayısıyla tüm planlar kolayca esneyebiliyor. Önemli olan bir düzen içerisinde ilerleyebilmek ve uyum sağlamak için sınırları belirleyebilmek. Gerekirse ailenizle birlikte haftalık bir plan yaparak uzaktan eğitim ve çalışma için evi nasıl kullanacağınıza dair bir çizelge bile oluşturabilirsiniz.  

Hareketten Kaçmayın 

Evden çalışmak sizi sabah yeni güne hazırlanma telaşından kurtarmış, trafikte harcadığınız zamanı azaltmış, koşturmacanızı bitirmiş olabilir. Ama bazı yoğunluklardan kurtulurken günlük hareket seviyenizde azalma olacağını unutmayın. Pandemi ile birlikte online alışverişlerin artması da günlük hareketin azalmasında göz ardı edilmesi zor bir etkiye sahip. Mutlaka gün içerisinde, mümkünse güne başlamadan yeteri kadar spor yaptığınızdan emin olun. Yasak olmayan saatlerde evinizin yakınlarındaki bir parka ya da yürüyüş parkuruna giderek nefes almayı ihmal etmeyin.  

İnsan zorlu dönemlerden başarı ile çıkabildiği için binlerce yıldır sürekli olarak gelişiyor, değişiyor ve dönüşüyor. Ancak ilk kez karşılaşılan durumlarda tecrübeleri paylaşmak ve farklı ihtimaller olduğunu görmek de önemli. Avita Çalışan Destek Programı sunduğu destek hizmetleri çalışanların çözümsüz ve kaybolmuş hissettikleri zamanlarda onlara ihtiyaç duydukları eli uzatır ve başka bir yolun mümkün olduğunu göstermek için çalışır.  

İş ve özel yaşam dengesinin hem bireyler hem de şirketler için çok değerli olduğunun bilincinde olan Avita uzmanları, çalışanların çalışma saatlerini ideal bir şekilde kullanırken, özel yaşamları için kendilerine kalan zamanı da olabildiğince keyifli ve konforlu geçirmelerini sağlayacak öneriler sunar ve yeniliğe alışmanın zor geldiği her an yanlarında olur.

İletişim Formu

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.