Pandemide Aşk Başkadır
Yaşam 2 dk.
Sigmund Freud’a göre “Aşk ve iş, insanlığımızın temel taşlarıdır”. Ancak bu vazgeçilmez öğeler arasındaki dengeyi sağlayabilmek, her zaman kolay olmayabilir. Günümüz dünyasında, iş ve özel hayat arasındaki dengenin korunması daha da zorlaşırken, bu konuda yapılan çalışmalarda da bir artış yaşandı.
Artan farkındalığa karşın, pandemi süreci ile neredeyse tamamen değişen yaşantılarımızda, daha önce hiç karşılaşmadığımız güçlüklerle de yüzleşmek durumunda kaldık. Bazı çiftler, işsizlik ve ekonomik sıkıntılar ile baş etmek durumunda kalırken, diğerleri ise evlerinin ofise dönüşmesi ile birlikte, yeni iş arkadaşlarının eşleri/ partnerleri olduğu gerçeğiyle yüzleştiler. Ayrıca, evde geçirilen sürede yaşanan artış, pek çok çiftin hasıraltı ettikleri ilişki problemlerinin yeniden ve daha şiddetli olarak gündeme gelmesine zemin hazırladı. Yaşanan bu değişiklikler, bazı çiftleri olumsuz etkilerken, bazıları ise değişen düzene uyum sağlayabildi.
Peki pandemiyle birlikte neler ilişki problemlerine sebep oluyor?
- Ev içi sorumlulukların dengeli bir şekilde paylaşılmaması: Şu sıralar zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz ve ofisimiz haline gelen evlerimizde, iş bölümüyle ilgili sorunların daha fazla gündeme gelmesi çok doğal. İş ve özel hayat arasındaki fiziksel mesafenin ortadan kalkmasıyla ev işleri, kişisel zamandan çalınan anlar olarak algılanabiliyor.
- İş hayatı stresinin ev hayatına taşınması:İş hayatında karşılaşılan problemlerin, evdeki partnere yansıtılıyor olması mümkün. Bu gerginlik hali, çiftler arasında tartışmalar yaşanmasına da sebep olabilir. Evlerimiz ofis haline geldiğinde ise, hemen yanı başımızda olan partnerimize bu gerginliği yansıtmamak, çok daha zorlayıcı bir hal alabilir.
- Bireylerin kendilerine ayırdıkları zamanın azalması:İnsanlar, sosyal canlılar olsa da, zaman zaman yalnız kalmaya ihtiyaç duyabilirler. Buna karşın, çiftlerin pandemi dolayısıyla sürekli evde ve birlikte olması, bu talebin karşılanamamasına neden olabilir. Bu ihtiyacın karşılanmaması bireyleri mutsuz edebileceği gibi, çiftler arasında sinirlerin gerilmesine de yol açabilir.
Bu problemlerin üstesinden gelmek için neler yapılabilir?
- Evdeki sorumluluklarla ilgili plan yapın:Online bir toplantı sırasında evdeki çocuk veya evcil hayvan ile kimin ilgileneceğinin önceden kararlaştırılmış olması, ortaya çıkabilecek tartışmaların önüne geçmek için iyi bir yol olabilir. Ayrıca bu şekilde, çok daha rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlanabilir.
- İş ve özel hayat dengesi için ortak kararlar alın:İş hayatı evlere girdiğine göre, iş ve özel hayat arasındaki sınırların belirlenmesi gerekir. Bunu sağlamak adına çiftler, yemek esnasında çalışmamak veya mesai saatleri dışında mailleri kontrol etmemek gibi ortak kararlar alarak potansiyel zorlukların önüne geçebilirler.
- Partnerinize beklentilerinizi net bir şekilde açıklayın.İhtiyaçlarınızı partnerinizin anlamasını beklemek yerine, onunla açık bir şekilde konuşmalı ve onun ihtiyaçlarını da aynı dikkatle dinlemelisiniz.
- Kendinize ve partnerinize kişisel alanlar yaratın:Her ne kadar aynı evde veya aynı odada çalışıyor olsanız da, kişisel alanların net bir şekilde belirlenmesi faydalı olabilir. Çiftler, birbirlerinin hobilerine veya yalnız geçirmek istedikleri zamana saygı gösterip, fırsat tanımalıdırlar.
Kaynakça:
Elms, A. (2001).Apocryphal Freud: Sigmund Freud’s most famous “quotations” and their actual sources. Annual of Psychoanalysis 29:83–104.
Olekalns, M., & Kennedy, J. A. (2020, December 14). How couples can find balance while working from home. Retrieved February 10, 2021, from https://hbr.org/2020/12/how-couples-can-find-balance-while-working-from-home
The ONE Thing’s Relationship Guide. [Brochure]. (n.d.). Retrieved from https://www.the1thing.com/freeresources/TheONEThing_RelationshipsGuide.pdf