Yenidoğan Bakımında Bilinmesi Gerekenler
Sağlık 3 dk.
Ebeveyn olmak oldukça özel ve gerçek anlamda büyülü bir deneyimdir. Ancak ebeveyn olmanın başka bir yüzü daha olduğunun unutulmaması gerekiyor. Çünkü ebeveyn olmak bir anda savunmasız ve ihtiyaçlarını ifade edemeyen bir bireyin sorumluluğunu almak anlamına geliyor. Yenidoğan bebeğiniz ile hastaneden eve geldiğiniz zaman korku, endişe ve kaygı yaşıyorsanız yalnız olmadığınızı ve bu duyguların tamamen normal olduğunu bilmeniz gerekir. Ebeveynlik deneyimlenerek öğrenilen bir durumdur, ancak yine de kendinizi daha hazır hissedebilmenizin yolları var. Profesyonel destek almak da hazır ve öz güvenli hissetmenin en etkili yöntemlerinden birisi. AVİTA Çalışan Destek Programı hizmetleri kapsamında Yenidoğan Bakım Bilgisi hizmeti, eve geldiğiniz o an ve bebeğinizle yeni yaşantınıza uyum sağlayacağınız ilk 3 ay sorularınıza profesyonel ve güvenilir cevaplar bulmanızda size destek olacak.
Uyku Düzeninizi Değiştirin
Yenidoğan bakımı söz konusu olduğu zaman beslenme, güvenlik, uyku, banyo gibi başlıklar ilk akla gelenlerdir. Ancak sağlıklı bir şekilde bebeğiniz ile ilgilenebilmeniz ve hayatınıza devam edebilmeniz için öncelikli olarak uyku düzeni oluşturmakta fayda vardır. Yenidoğan bebeklerin mutlaka sırtüstü yatırılmaları ve yataklarında herhangi bir şekilde oyuncak, yastık gibi eşyaların bulundurulmaması gerekir. Bir yenidoğan günde yaklaşık 16 saat kadar uyuyabilir ama bu uyku süresi 1-2 saatlik periyotlar halindedir. Yenidoğan bakımında unutmamanız gereken en önemli bilgi bebeğiniz uyurken sizin de uyumanız gerektiğidir. Bebeğinizle beraber bu kısa dinlenmeler, bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda onunla çok daha rahat bir şekilde ilgilenebilmeniz için önemlidir. Ebeveynler arasında bir iş bölümünün olması yenidoğan bakımında kesintisiz 4, 6 ve hatta 8 saatlik uykular uyumayı mümkün kılabilir ve bu gerçekten çok değerlidir. Bazı bebekler gündüz ve gece uykusunu karıştırabilirler, gündüz saatlerinde daha çok uyuyabilirler. Böyle bir durum yaşandığında bebek gündüz uykusunun 2 saati tamamlandığında uyandırılabilir ve gece uykusuna yönlendirilebilir.
Sık Beslemeye Özen Gösterin
Yenidoğan beslenmesi özellikle anneler için oldukça stresli bir deneyim olabilir. Her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da anne sütü ile ilgili baskı görmek olasıdır. Eğer bebeğiniz anne sütü emiyorsa ve yeterli miktarda anne sütünüz varsa bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi önerilir. Annelerin bebeklerini emzirmesi sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Bunun için doğum yapılan hastanedeki yenidoğan hemşirelerinden ya da yenidoğan bakımı ile ilgili profesyonel danışmanlık hizmetlerinden destek alınabilir. Önemli olan ebeveynlerin bebeği düzenli ve sık aralıklarla beslemesidir. Emzirmek ya da mama ile beslemek fark etmeksizin bebeğin 1 ila 3 saat arasında beslenmesi önerilir. Bebek büyüdükçe daha az aralıklarla daha büyük porsiyonlar ile beslenmeye başlayacaktır. Bu noktada bebeğin gelişimini takip eden çocuk doktoru ile planlama yapılması önerilir.
Banyo Saati
Bebekleri her gün yıkamak genellikle önerilmez. Sık banyo yapmak cildin kurumasına veya egzama gibi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeklerin günlük temizliğinde boyun ve kasık bölgesi temizlenebilir. Bu temizliği, bebekler için özel olarak formüle edilen içeriğe sahip mendiller ile yapabilirsiniz. Göbek kordonu düşmeden önce bebeğinizi temizlemek için sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Bebeği nemli ve temiz bir bez ile silmek, sonrasında bebek için özel üretilen bir sabunla sabunlanmış bez ile vücudu silmek ve tekrar temiz bir nemli bezle sabunu arındırmak göbek bağı düşüne kadar yeterli bir banyodur. Kordon düştükten sonra ise belirli aralıklarla bebeğin banyo yapmasını sağlayabilirsiniz. Banyo sonrasında cildin nemli kalmasını sağlamak için bir ürün kullanabilirsiniz.
Bağ Kurun
Pek çok insanın doğum öncesinde öğrenmeye çalıştığı, ancak hastane çıkışında unuttuğu bir yenidoğan bakım bilgisi var. Zorlu ve stresli olsa da yaşanılan her anın tadını çıkarmak gerekiyor. Bebeğiniz uyandığı zaman neden uyandığını sorgulamayın, endişeye kapılmayın ve onunla temas edin. Bebekler uyanıkken onlarla bağ kurmak daha kolaydır. Bebeğinizle temas ettiniz, konuştunuz ve bakıştınız zaman neye ihtiyacı olduğunu sakin bir şekilde anlayabilir ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilirsiniz. Başarılı ebeveynlik her şeyi mükemmel yapmak, çocuğunuz büyürken yıpranmak değil, sağlıklı kalabilmek ve onunla gerekli bağı kurabilmektir. Kendinizi bir ebeveyn olarak yalnız, korkmuş ya da başarısız hissediyorsanız kendinize yüklenmeyin. Dünyadaki yüz binlerce yenidoğan ebeveyninden sadece birisiniz. Zor durumda kaldığınızı hissettiğiniz anlarda profesyonel yardım alabilirsiniz. Yenidoğan Bakım Bilgisi ile sorularınıza cevap verebilecek uzmanlarla iletişime geçebilir, AVİTA Çalışan Destek Programı kapsamında olan Yenidoğan Bakım Bilgisi hizmetinden faydalanabilirsiniz.